Pesteri din Romania - Explorează România cu noi!

InfoGhidRomania.com
Du-te la conținut
Booking.com
Booking.com

Pesteri din Romania

Peșterile din România sunt celebre în întreaga lume pentru frumusețea și bogăția lor speologică. Iată câteva exemple:

- Peștera Scărisoara: este cea mai mare pesteră din România, cu un diametru de 105 metri și o înălțime de 70 de metri. Ghețarul de la Scarisoara este format dintr-o cupolă de gheață care atinge o grosime de până la 23 de metri.
- Peștera Muierilor: situată în Munții Apuseni, această peșteră este faimoasă pentru formațiunile sale de stalactite și stalagmite.
- Peștera Urșilor: aflată tot în Munții Apuseni, această peșteră este cunoscută pentru fosilele de ursi de cavernă care au fost descoperite acolo.
- Peștera Movile: este un sistem subteran de grotă inundată situată în Dobrogea, care conține un ecosistem unic de organisme care trăiesc fără lumină.
- Peștera Vântului: situată în Munții Bihor, peștera este cunoscută pentru formațiunile sale de cristale de calcit.
Acestea sunt doar câteva exemple de peșteri din România, dar există multe alte peșteri frumoase și interesante.
Pestera Muierii - situata langa Baia de Fier, este un monument al naturii ce contine concretiuni calcaroase, adevarate podoabe originale, ce dau o nota aparte acesteia. Rezervatia speologica este formata din Sala Liliecilor, care adaposteste numeroase colonii de lilieci si Galeria Ursilor, aici gasindu-se oseminte ale ursului de caverna. Pestera Muierii, astazi complet electrificata, a deservit ca adapost pentru oameni inca din epoca paleoliticului mijlociu.
Pestera Scarisoara - situata in Muntii Bihorului, cea mai mare pestera cu gheata din Romania si printre cateva din intreaga lume si unicat in sud-vestul Europei, situata la aceasta altitudine.

Ghetarul are un volum de si o grosime de 20 m, 75.000 metrii cubi, acesta nu s-a topit niciodata cu toate ca are o vechime de 3.000 ani.
Pestera Closani - situata la o altitudine de 433 metrii, la poalele Muntilor Mehedinti, o pestera usor accesibila ce dispune de lacuri, fauna cavernicola deosebita si numeroase concretiuni calcaroase;
Pestera Ialomitei se afla in inima Masivului Bucegi, in versantul drept al Cheilor Pesterii de pe Valea Ialomitei, la o altitudine de 1530 m. Se poate ajunge cu mijloace auto, pe soseaua ce urca din Sinaia, trecand pe langa cabanele Izvorul Dorului si Bolboci sau dinspre Targoviste, pe drumul ce urca pe Valea Ialomitei trecad pe la barajul de la Bolboci.
Pestera Comarnic - situata in Muntii Banatului, in nordul Muntilor Aninei, pe versantul stang al vaii Comarnic, la o altitudine de 440 m, este cea mai lunga pestera din Banat, cu o lungime de 4040 m. Pestera Comarnic, declarata monument al naturii, este formata din sali imense legate intre ele printr-o bogata retea de galerii, dispuse pe doua nivele;
Pestera Buhui - este situata pe versantul stang al vaii Buhui, in Muntii Aninei, la o altitudine de 600 m. Cu o lungime de 3.200 m, Pestera Buhui, detine unul dintre cele mai lungi trasee subterane din Romania, paraul Buhui formand in interiorul pesterii mai multe lacuri si cascade.

Pentru a ajunge aici se pleaca din centrul Aninei cu un autobuz local si se coboara la statia de la cimitirul orasului.
Pestera Meresti - este cea mai lunga pestera din Carpatii Orientali, situata pe valea Varghisului;
Pestera Cioclovina - situata in nord-vestul Muntilor Sebes, este una dintre cele mai mari rezervatii speologice din Romania; Pestera Cioclovina este inclusa in Complexul carstic Cioclovina - Ponorici, cu peretii impodobiti cu margele de chihlimbar incrustate in calcita si fosile de lilieci.
Pestera Tura Mare - situata in Muntii Sebes, detine cea mai mare colonie de lilieci din tara;
Pestera Liliecilor - se gaseste la capatul nordic al satului Bistrita, la 150 m distanta de manastirea Bistrita, în versantul drept al Cheilor Bistritei, la o altitudine de 850 m si 60 m fata de vale. Din soseaua Ramnicu Valcea-Targu Jiu, unde se afla un indicator ce invita la vizitarea pesterii, se intra mai intai in Comuna Costesti, iar de aici pana la pestera mai sunt 7 km.

Posibilitati de cazare sunt la motelul si popasul turistic din localitatea Horezu.
Pestera Puciosului - situata in Masivul Puciosu, langa localitatea Balvanyos, cu puternice emanatii de hidrogen sulfuros si bioxid de carbon, datorate activitatii vulcanice din urma cu un milion de ani;
Pestera Popovat - monument al naturii, cu o lungime totala de 1.121 m, care face parte din complexul de pesteri din Cheile Carasului, in Muntii Aninei din județul Caras-Severin. Pestera Popovat se gaseste pe raza localitatii Iabalcea, comuna Carasova, langa Pestera Comarnic.
Pestera Tecuri - situata in nordul Muntilor Sureanu, formata din sali foarte bogate si impodobite cu concretiuni de calcar transparente incolore sau de diferite culori precum roz pastelat si rosu violet. Situata pe Valea Pietrosului in comuna Baru, Pestera Tecuri este faimoasa pentru formatiunile de stalagmite, coraliene și microcristale, aici gasindu-se una din cele mai spectaculoase stalagmite din pesterile Romaniei.
Pestera Sura Mare - se afla langa localitatea Ponorsi este traversata de catre raul Ohaba, care formeaza un lac interior, aici descoperindu-se cea mai mare colonie de lilieci din tara. Pestera are o galeria activa de 3.143 m lungime, greu de parcurs din cauza zonelor uscate alternate cu lacuri, cascade si obstacole formate din stanci. Prima sala, dupa parcurgerea unui traseu acvatic, are tavanul la peste 40 m inaltime.
Pestera Ursilor - situata la 86 km de Oradea in comuna Sudrigiu, la o altitudine de 419 m, are o arhitectura speologica deosebita, aici se gasesc fosile ale ursului de caverna disparut in urma cu 15.000 de ani. Cu o lungime de peste 1 km, Pestera Ursilor prezinta formatiuni de stalactite si stalagmite.

Pestera a fost descoperita în anul 1975, la exploatarea calcarului in cariera de la Chiscau. Pestera Ursilor a fost descoperita in anul 1975, ca urmare a deschiderii artificiale a golului subteran in timpul lucrarilor de exploatare a calcarului in cariera de la Chiscau.
Pestera Sugau - situata in Muntii Giurgeului, pe versanul sudic al Muntelui Sipot, Pestera Sugau este impartita pe 4 etaje de galerii, dispuse pe mai multe nivele. Pestera Sugau este accesibila dinspre comuna Voslabeni, situata la 6 kilometrii distanta fata de Drumul National;
Pestera Vadu Crisului - situata pe malul stang al Crisului Repede, langa Suncuius, cu o lungime de peste 4 km, este cea mai lunga pestera din Romania, fiind strabatuta de un curs de apa subteran ce a lasat diverse semne de coroziune. Vechi obiectiv turistic, Pestera de la Vadu Crisului îsi tradeaza prezenta prin tumultul apelor care, dupa ce i-au strabatut galeriile, se arunca in Crisul Repede printr-o frumoasa cascada, situata în inima defileului pe care acest important rau transilvan il formeaza între Suncuius si Vadu Crisului.
Pestera Meziad - rezervatie speologica situata in Muntii Padurea Craiului, una dintre cele mai mari pesteri din Romania, cu o lungime de 4.750 m pe mai multe etaje. Pestera Meziad este cuprinsa si in doua trasee turistice, primul, in lungime de 9 km, porneste de la motelul ,,Lesu", din Valea Iadului, situat la 24 km de Bucea si ajunge direct la Pestera Meziad pe la obarsia Vaii Pesterii.
Pestera Focul Viu - situata la o altitudine de 1.120 m, la doua ore de mers pe jos de cabana Padis, detine un ghetar care straluceste in lumina soarelui datorita unor ferestre naturale din tavanul pesterii.

Pestera se deschide Ia baza unui perete de calcar printr-o intrare joasa, urmata de o galerie care coboara in panta puternica pana in Sala Mare. O scara de lemn, îmbatrînita de vreme si cam nesigura, inlesneste totusi depasirea acestei portiuni mai dificile.
Pestera Izvorul Tausoarelor - este situata pe versantul stang al vaii Izvorul Tausoarelor, in apropierea varfului Barlea, fiind pestera cu cea mai mare adancime din Romania. Pestera Izvorul Tausoarelor detine galerii subterane cu o lungime totala de 16,5 km, o retea hidrografica subterana si o fauna variata.
Pestera Jgheabul lui Zalion - se afla in Muntii Rodnei din Judetul Bistrita-Nasaud, la obarsia paraului Izvorul Orbului, afluent al paraului Valea Seaca pe versantul sudic al varfului Valea Seaca, cu o altitudine de 1002 m, si este considerata cea mai dificila si denivelata pestera din Romania.
Pestera Huda lui Papara - se afla la doua ore de Salciua, in Muntii Apuseni-Trascaului, ce se intinde pe o lungime de 2 km langa un parau subteran, cu lacuri si cascade.
Înapoi la cuprins