Pestera Ursilor - Explorează România cu noi!

InfoGhidRomania.com
Du-te la conținut
Booking.com
Booking.com

Pestera Ursilor

Pestera Ursilor se afla la marginea satului Chiscau, comuna Pietroasa, judetul Bihor. Pestera Ursilor a fost descoperita in anul 1975, ca urmare a deschiderii artificiale a golului subteran in timpul lucrarilor de exploatare a calcarului in cariera de la Chiscau. Prima exploatare completa a Pesterii Ursilor a fost realizata la data de 20 septembrie 1975 de catre cercul de speologi amatori "Speodava" din orasul dr. Petru Groza.

La data de 16 iunie 1980, Pestera Ursilor intra in circuitul turistic al Romaniei ca cea dintai cavitate subterana amenajata la nivelul tehnicii mondiale. La intrarea in pestera s-a construit un frumos pavilion cu trei etaje, cuprizand casa de bilete, sala de asteptare, un muzeu speologic, ghiseu cu obiecte artizanale si carti. Galeriile pesterii au forma aproape rectilinie sunt dispuse pe doua etaje, cu o lungime totala de 1500 m. Nivelul superior fosil are o lungime de 488 m si este amenajat pentru circulatia turistilor, iar cel inferior lung de 521 m, este declarat rezervatie stiintifica.
Pestera Ursilor
Traseul turistic ofera vizitatorilor posibilitatea de a admira o extraordinara gama de formatiuni stalactitice si stalagmitice, variate ca marime si forme, baldachine si gururi. Vizita incepe in Galeria Ursilor sau Galeria Oaselor, care adaposteste 1500 de piese 140 de cranii si numeroase culcusuri ale ursului de pestera. Pe peretii acestor  galerii se observa zgarieturi adanci lasate de labele ursilor, a caror disparitie misterioasa s-ar datora, dupa unele presupuneri, incalzirii climei, izbucnirii unei epidemii sau, poate, unui cataclism natural care ar fi blocat iesirile pesterii. Acest urs a disparut cu mai bine de 15.000 ani in urma, atingea frecvent 3 m lungime.
Pestera Ursilor
Recunoscandu-se valoarea exceptionala a pesterii, cercetatorii geologi din Bucuresti si Cluj-Napoca, in colaborare cu Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea, mineri din Maramures, muncitori din orasul dr. Petru Groza si din Oradea, un specialist in corpuri de iluminat din Timisoara au au realizat, la Pestera Ursilor amenajarile turistice, luand in acelasi timp masuri de protectie.

Formatiuni stalactitice cum sunt aici,asa numitele baldachine, ce pot fi intalnite in putine pesteri din lume dau un aspect fermecator pesterii.
Atmosfera de basm este intregita de stalagmitele fosile, extrem de dantelate si avand grosimi de peste 1m, de stalactitele excentrice, foarte rare, provocate de deplasarea coloanelor de picaturi alimentare, de stalactitele de tip "macaroane" ori de depunerile numite "vermiculatii", printre cele mai frumoase aflate in pesterile din Romania.
Pestera Ursilor
Diversitatea stalagmitelor sub forma de statuete, pagode animale-fabuloase lasa camp liber imaginatiei fiecarui vizitator. "Mastodontul", "Draperiile din Galeria Ursilor", "Portalul", "Pagodele", "Lacul cu nuferi" sunt numai cateva din frumusetile create de natura din pestera. A treia galerie ce poate fi vizitata este Galeria Lumanarilor, unde te intampina o adevarata padure de stalagmite de un alb imaculat si neatins de mana omului. La capatul acestei galerii, poteca turistica isi face cu greu loc prin desimea concretiunilor prelungita cu un tunel articial, lung de 16 m, razbate la suprafata, incheind traseul vizitabil al pesterii.
Traseul subteran este parcurs  in 45 min. Temperatura in pestera este in jur de 10 grade. La capatul galeriei urmatoare, "Emil Racovita" se afla un schelet intreg de urs expus, in pozitia in care l-a suprins moartea.
Fosilele altor animale disparute in urma cu multe zeci de mii de ani (o specie de capra neagra, ibexul, leul si hiena de pestera) descoperite aici, suscita interesul specialistilor. Galeria  "Emil Racovita" este o galerie  impodobita cu numeroase stalagmite, domuri, bazine cu apa, mii de stalactite. Galeria are peretii distantati la 10 -15 m  iar bolta ei se situeaza la peste 10 m inaltime.
Localizare
Adresa: Localitatea Chiscau,
Comuna Pietroasa, Judetul Bihor
Tel: +40 744 638 244
Program de vizitare
Marti - Duminica: 10:00 - 17:00
Luni: inchis
Preturi bilet intrare
Adulti - 15 lei, Copii - 10 lei
Taxa fotografiat: 15 lei
Taxa filmat: 25 lei
*Datele au caracter informativ
Localizare pe harta Pestera Ursilor - Google Map
Înapoi la cuprins