Tabara Transfagarasan - Aventura in Natura - Explorează România cu noi!

InfoGhidRomania.com
Du-te la conținut
Booking.com
Booking.com

Tabara Transfagarasan - Aventura in Natura

Programul Taberei:
Ziua 1. Intalnirea la ora 7.30 in parcarea de la Academia Militara ( acces din B-dul Eroilor). Plecare pe traseul Pitesti – Curtea de Arges – Arefu .  La Curtea de Arges vizitam Manastirea Curtea de Arges si atelierul “ MICUL OLAR”, unde fiecare copil are ocazia sa-si confectioneze un vas din lut. Cazarea grupului, timp liber pentru acomodare. In aceasta zi, toti elevi participanti se organizeaza in echipe de 8-10 copii si stabilesc conducatorul echipei, numele echipei si pregatesc steagul echipei. Seara servim prima cina .

Ziua 2. Dupa servirea micului dejun propunem copiilor un program special in care urmarim in mod deosebit dezvoltarea spiritului de echipa si sublinierea rolului fiecarui coechipier ca parte integrata in grup. Probele desfasurate in prima parte a zilei pun in evidenta creativitatea si atentia copiilor precum si aptitudinile de coordonare, cooperare.
* Drumeţia cu obstacole surprizã (4 ore) – fiecare echipã va primi din partea organizatorilor o hartã a zonei. Pe aceasta hartã va fi trasat traseul pe care îl vor parcurge şi vor exista deasemeni anumite instrucţiuni cu privire la desfaşurarea probei. Pe parcursul acestei drumeţii concurenţii vor intâlni 6 posturi de control cu arbitrii, iar în fiecare post se va desfaşura câte o probã surprizã. Traseul va avea un grad minim de dificultate, putând fi parcurs de oricare copil.

Tabara Transfagarasan

Probele ce se vor desfãşura în cele 6 posturi de control sunt:
Montajul (5 min/echipã) – participanţii vor trebui să monteze şi demonteze un obiect cu ajutorul coechipierilor.
Labirintul (5 min/echipã) – participanţii vor trebui sã treacã printr-un culoar cu obstacole naturale, de pe o parte pe alta a labirintului creat, legaţi la ochi cu eşarfe şi coordonaţi de unul din membrii echipei.
Pânza de pãianjen muzicalã (15 min/echipã) – participanţii vor trebui sã treacã de pe o parte pe alta a „pânzei de paianjen”, prin culoarul cel mai facil pentru ei şi la indicaţiile coechipierilor, dar fãrã sã atingã „pânza de paianjen muzicalã”.
Puzzle-ul (10 min)– concurenţii vor avea la dispozitie un puzzle care va trebui asamblat de cãtre întreaga echipã cât mai repede posibil.
Tir cu arcul (20 min/ echipa)– concurenţii vor avea la dispozitie 3 sageti de proba si alte 3 sageti pentru a obtine cat mai multe puncte necesare echipei.
Puntea suspinelor (30 min)– fiecare concurent (ajutat de colegii din echipa) trebuie sa traverseze un parau trecand insa pe „puntea suspinelor”. Riscul de cadere in apa este nul, fiecare copil fiind asigurat (prin echipamentele de alpinism) de catre instructori.
In aceasta seara echipa de animatori a pregatit un program de prezentare  si initiere in tehnicile de fotografiere: instantanee, peisaje, momente de neuitat.

Ziua 3. – Drumetie pe potecile muntilor Fagaras
Dupa servirea micului dejun copii, insotiti de echipa tehnica vor porni intr-o drumetile pentru a cunoaste imprejurimile . Traseul ales va avea un grad minim de dificultate, neexistand probleme din punct de vedere al sigurantei copiilor.
Drumetia se va desfasura pe parcursul intregii zile cu respectarea programului de servire a meselor.
In aceasta seara fiecare echipa, participa alaturi de animatori  la proba “ O ZI DE TABARA IN CULORI” (pictura pe piatra sau hartie), respectand tematica recomandata.

Ziua 4. Dupa servirea micului dejun propunem un program ce va include probe care vor începe simultan. Acestea se vor desfasura pe parcursul intregii zile cu respectarea programului de servire a meselor. Pin desfasurarea probelor acestei zile se urmareste in primul rand dezvoltarea increderii in sine dar si in coechipieri.

Tabara Transfagarasan

Probele zilei
Tiroliana (4 ore) – la acestă probă fiecare concurent va fi învăţat în prealabil cum se foloseşte corect echipamentul de alpinism. Echipa tehnică va prezenta fiecare element al echipamentului necesar acestei probe, precum şi al celei de alpinism, şi va explica modul de folosinţă şi utilitatea fiecăruia. Tiroliana este activitatea unde copiii pot obţine plăcere maximă cu un efort şi risc minim şi una dintre cele mai distractive activităţi care, deşi considerată extremă, prezintă un nivel maxim de siguranţă. Participanţii vor folosi echipamente profesionale pentru alpinism ca metodă de susţinere (ham, carabiniere, scripeţi, tandem etc.) şi scripeţi speciali pentru coardă şi coborâre pe coardă.
Catarare (4 ore) – stânca/peretele artificial alese pentru alpinism vor fi pentru începători, astfel încât orice concurent să poată parcurge minim 2 m in inaltime. Proba se va desfăşura în paralel cu cea de tiroliană. Participanţii vor folosi echipamente profesionale folosite în alpinism şi escaladă care conferă confort şi siguranţă. Aceste activităţi îşi pun amprenta asupra multor aspecte foarte importante într-o echipă şi anume, încrederea faţă de colegii de echipă, responsabilitate, curaj, scopuri comune şi multe altele.

Activităţile de ESCALADĂ ŞI ALPINISM au o tentă extremă, activităţile desfăşurându-se în teren stâncos si uneori la înălţime. Fiecare participant se va lupta cu propriile limite şi indiferent de cât de sus va escalada sau cât de bună va fi tehnica lui, acesta se va simţi un mic alpinist, iar senzaţia de a termina un asemenea traseu este excepţională. Această activitate este extrem de plăcută şi are ca scop aducerea participantului faţă în faţă cu momentul în care trebuie să îşi depăşească propriile limite şi de a reacţiona la prima vedere faţă de elemente noi necontrolate de către participant. Vârsta minimă pentru alpinism şi escaladă este de numai 6 ani.
Orientarea după hartă (30 min/persoană) – pentru aceastã probã concurenţii vor primi, o hartă o zonei în care se va desfãşura orientarea. În fiecare punct indicat concurenţii trebuie sa descopere câte un post (“mut”, ‘lampion”) unde vor gãsi un capsator cu care işi vor capsa fişa de parcurs.
In aceasta seara, impreuna cu echipa de animatori, organizam un “CARNAVAL”, unde fiecare echipa trebuie sa se costumeze  conform indicatiilor primite de la animatori.

Tabara Transfagarasan

Ziua 5. Dupa servirea micului dejun propunem un Concurs cu obstacole surpriza. La probele prezente in acest concurs echipele vor participa simultan. Probele pun in evidenta in primul rand aptitudinile de coordonare, cooperare pentru atingerea obiectivelor comune.
Patratelul mut (30 min/echipã) – participanţii trebuie sa parcurga pe rand un anumit traseu asemanator unui labirint, respectand indicatiile coordonatorului.
La schi (5 min/echipã) – participanţii vor trebui să se deplaseze pe o anumita distanta (teren plat) cu ajutorul unor schiuri improvizate.
Lac -mal (5 min/echipã) – participanţii a cate doua echipe se vor intrece intr-un concurs in care, fiind asezati intr-un cerc, vor trebui sa execute anumite sarituri la comanda coordonatorului de joc.
Tunelul (5 min/echipã) – participanţii trebuie sa transmita un obiect printr-un tunel imaginar intr-un timp cat mai scurt posibil.
Jaloanele (5 min/echipã) – participanţii vor trebui sa parcurga intr-un timp cat mai scurt o anumita distanta, ocolind in traseul lor cateva jaloane. Praba se desfasoara sub forma de stafeta.
Tavanul muzical (5 min/echipã) – participanţii vor trebui sa treaca pe sub un „tavan muzical” situat la o înãlţime de maxim 40 cm faţã de sol. Tavanul este confecţionat din sfoarã iar pe aceasta sunt agãţaţi o mulţime de clopoţei micuţi.
In paralel cu desfasurarea concursului cu obstacole surpriza, doritorii pot participa la programul “ HAI IN SA”- o plimbare cu Bicicleta sau optional o plimbare cu Calul.
In aceasta seara, impreuna cu echipa de animatori, organizam concursul “ MICUL DANSATOR” un program de discoteca.

Ziua 6. Tehnicile cercetasesti (supravietuire, alimentatie, prim ajutor, pericole in natura) – au rol de initiere in turismul montan si nu numai. In urma desfasurarii lor se evidentiaza preocuparea copiilor pentru solutionarea problemelor comune precum si cresterea increderii reciproce intre acestia.
Pentru punerea in practica a celor invatate in aceasta zi, fiecare echipa primeste un pachet cu alimente si sub directa indrumare a animatorilor, pregatesc propria cina.
Seara fiecare echipa prezinta in cadrul unui concurs  programul artistic “ HAPPY FACE  ” pregatit pe durata  taberei  respectand tematica impusa de animatori.

Ziua 7. Tranfagarasan. Dupa servirea micului dejun propunem o excursie optionala pe Transfagarasan. Daca vremea ne permite, ne propunem sa ajungem pana la cabana Balea Lac, zona alpina Cota 2000, Cabana Capra, zona Piscul Negru sau Barajul Vidraru.
Seara fiecare echipa prezinta in cadrul unui concurs  programul “ MICUL FOTOGRAF  ” pregatit pe durata  taberei  respectand tematica impusa de animatori.

Ziua 8. Micul dejun. Dupa FESTIVITATEA DE PREMIERE, cu bagajul plin de anintiri,  ne luam ramas bun de la gazdele noastre si plecam catre casa dornici sa povestim celor dragi, cum am petrecut 8 zile minunate in tabara “AVENTURA IN NATURA”

Locuri disponibile si inscrieri pe e-tabara.ro

Înapoi la cuprins