Statiunea Stana de Vale - Ghid Turistic Romania

InfoGhidRomania.com
Du-te la conținut
Booking.com
Booking.com

Statiunea Stana de Vale

Stana de Vale este situata in judetul Bihor in muntii Vladeasa, la aproximativ 90 km de localitatea Oradea, pe DN 76 pana la Beius si apoi la stanga spre Budureasa, dispusa la o altitudine de 1102 m. Beius – Budureasa – Stana de Vale (25 km). Budureasa – 12 km de la Beius. Budureasa este unul dintre cele mai vechi centre de creatie populara din Tara Crisurilor.
Stana de Vale
Se confectioneaza vestitele lazi de zestre, unice in tara prin ornamentatia arhaica si mai ales a tehnicii de afumare a scandurilor de fag inaintea confectionarii acestora. Mai poate fi vazuta o moara de apa in stare de functionare, precum si o piua de postav. De la Budureasa drumul urca la Stana de Vale.
Stana de Vale
Trasee turistice Stana de Vale. Stana de Vale este punct de plecare spre diverse obiective, cum ar fi : cascada Moara Dracului, cascada Saritoarea Iedutului, varful Poieni sau Pestera Meziad. Aceasta este dispusa pe doua etaje si este a doua pestera ca marime din muntii Padurea Craiului.
De la Stana de Vale se poate parcurge pitorescul drum, lung de 42 km, pe Valea Iadului unde este si lacul de acumulare de la Les. În vecinatatea Chiscaului este Pestera Ursilor. Cunoscuta ca una din cele mai spectaculoase obiective turistice ale Muntilor Apuseni, Pestera Ursilor este situata in apropiere de localitatea Chiscau, Comuna Pietroasa, Judetul Bihor, la o altitudine de 482 m. Numele pesterii se datoreza numeroaselor fosile de ursi de caverna descoperite aici, ea fiind un loc prielnic de adapost animalelor acum 15.000 de ani. Datorita caderii unei stanci gura pesterii a fost blocata iar peste 140 de ursi au ramas blocati inauntru. Infometati s-au atacat reciproc pana cand toti au murit.
Tratament in Stana de Vale. Principalii factori de tratament in statiunea Stana de Vale care atrag mii de turisti anual sunt apele oligominerale si feruginoase, bioclimatul tonic, caracterizat prin presiune atmosferica scazuta, radiatia solara intensa si ionizarea crescuta a aerului din aceasta zona.
Stana de Vale
Tratamentele pentru care opteaza persoanele care ajung la Stana de Vale sunt pentru afectiunile endocrine, nevroza astenica si afectiunile cailor respiratorii. Printre cele mai solicitate tratamente locale se numara fitoterapia (baile cu plante), electroterapia, masajul, sauna si gimnastica medicala.
Obiective turistice in Stana de Vale. Statiunea beneficiaza de nenumarate atractii, dintre care in timpul iernii si o partie de ski cu teleski. Insa probabil principala atractie o reprezinta Izvorul Minunilor, despre care legenda spune ca are un efect tamaduitor fiind una dintre cele mai pure si apreciate ape de izvor de la noi din tara. Alte atractii zonale: Cascada Iadolina, Pesterile Ursilor si Meziad, Boga, Padis si Cetatile Ponorului, Valea Iadului si Pestera cu apa, Coada Lacului.
Acces in statiunea Stana de Vale
Rutier: DN 76 Oradea – Beius – Stana de Vale (86 km).
Feroviar: cu trenul pana in Beius iar de aici circula zilnic autobus (24 km).
Sursa: www.stanadevale.com, turism.infoportal.rtv.net
Localizare pe harta Stana de Vale - Google Map
Înapoi la cuprins