Harta interactiva Judetul Bihor - Google Map - InfoGhidRomania.com

Cauta
Go to content

Main menu:

Harta interactiva Judetul Bihor - Google Map

Informatii Judetul Bihor

Judetul Bihor, situat In partea de nord-vest a Romaniei, este strabatut de raurile Barcau, Crisul Repede si Crisul Negru, care curg de la est spre vest. Suprafata judetului, de 7.535 km2, este destul de Intinsa In comparatie cu suprafata altor judete, iar populatia se ridica la 634 854 de locuitori, cifre ce reprezinta 2,94% si respectiv 3% din teritoriul si populatia Intregii tari. Densitatea populatiei este de 84,0 loc./km2. Resedinta judetului se afla In municipiul Oradea.

Relieful este variat, fiind dispus In trepte ce coboara de la est la vest, dinspre culmile Muntilor Apuseni spre Campia de Vest. In est, pe teritoriul judetului, se gasesc culmile Inalte, vestice, ale Muntilor Bihorului ce salta peste 1.800 m si masivele Codru-Moma, Padurea Craiului si Plopis (ses) - de Inaltimi mai mici (500-1.000 m) - ce completeaza ca o treapta mult mai joasa silueta Inalta a Bihorului. Aceste culmi mai coborate, ce patrund ca niste tentacule spre vest, sunt despartite Intre ele de depresiunile Beiusului, pe Crisul Negru, si Vad-Borod, pe Crisul Repede. Dealurile piemontane fac trecerea spre treapta cea mai joasa, spre Campia de Vest (Campia Crisurilor, In sud si Campia Barcaului, In nord).

Clima continental-moderata se afla sub influenta maselor de aer vestice, mai umede si mai racoroase. Temperatura medie anuala variaza Intre 6° si 10,5°C, iar cantitatile precipitatiilor cazute cresc de la vest spre est, fiind cuprinse Intre 500 si 1.200 mm.
Reteaua hidrografica, formata de Crisul Repede, Crisul Negru, Barcau si afluentii lor, prezinta mari variatii de nivel, fapt ce a impus regularizarea cursurilor.

Bogatiile naturale ale subsolului sunt reprezentate prin resursele de lignit (Popesti, Borumlaca, Varzari, Suplacu de Barcau, Osorhei), bauxita (Muntii Padurea Craiului), nisipuri bituminoase (Derna, Tatarus), petrol (Suplacu de Barcau), argile refractare (Balnaca, suncuius), marmura (Baita, Chiscau), bentonita (Vadu Crisului), precum si prin izvoare cu ape geotermale (langa Oradea - Baile Felix si Baile 1 Mai, Madaras, Rabagani si Tamaseu) si ape minerale (Tinca si Stana de Vale). Resursele solului le formeaza Intinsele suprafete ocupate de paduri (cer, gorun, garnita, fag, brad, molid), pasuni si fanete naturale.

Din punct de vedere administrativ, judetul Bihor are o retea densa de asezari, cuprinzand zece orase, din care patru municipii (Oradea fiind resedinta de judet), cu 21 de localitati componente, 90 de comune, din care trei suburbane si 435 de sate. Cel mai important centru economic si social-cultural al judetului si unul dintre marile orase ale tarii este Oradea cu 173.621 de locuitori. Celelalte orase, centre social-culturale (Salonta, Marghita, Beius, Alesd, stei, Vascau, Nucet) au sub 20.000 de locuitori fiecare.

Prezenta unor obiective turistice importante, precum si existenta unor monumente istorice sau de arta populara au contribuit la dezvoltarea turismului si pe aceste meleaguri.

Judetul Bihor, prin frumusetea si originalitatea peisajului natural, prin monumentele istorice si prin elementele etnografice, ofera turistilor variate si bogate posibilitati de recreere si instruire.
Accesul la frumusetile naturale ale judetului este facilitat de existenta unor artere de circulatie bine Intretinute, precum si a unor cabane In care drumetul poate gasi loc de odihna.
Din punct de vedere turistic deosebim In judet o serie de zone amenajate, Inzestrate cu cai de comunicatii, cabane, marcaje etc., pe langa care mai exista o sumedenie de zone de interes turistic, ale caror frumuseti reclama intrarea lor neIntarziata In circuitul turistic al tarii. Ne vom opri atentia asupra celor mai Insemnate.

sursa: www.cjbihor.ro

Booking.com
Bilete Avion eSky.ro
 
 
 
Back to content | Back to main menu