Municipiul Arad - Explorează România cu noi!

InfoGhidRomania.com
Du-te la conținut
Booking.com
Booking.com

Municipiul Arad

Orasul Arad, resedinta judetului Arad, este situat pe artera principala ce leaga Transilvania de Campia Panonica, renumit ca "Orasul de pe Mures", la o altitudine de 110 metri. Orasul Arad a luat fiinta in epoca medievala initial ca un oras maghiar pana in anul 1918 cand Banatul si Crisana s-au unit cu Tara Romaneasca. Inchirieri Auto
Cetatea Aradului, construita la ordinul imparatesei Maria Tereza si terminata in anul 1783, se afla pe o peninsula in afara orasului si este inchisa publicului. In prezent in cetate se afla o unitate romano-ungara de mentinere a pacii, operationala din anul 1999.
Un tren ii poate duce pe turisti pana la cetate, unde pot vizita parcul din fata acesteia, care dispuna si de un strand in aer liber pe timpul verii, precum si monumentul generalilor maghiari care au fost executati de habsburgi dupa revolutia esuata din anul 1848.
Cea mai mare piata publica din Arad este Piata Avram Iancu, denumita dupa eroul national roman cu acelasi nume, nascut in Muntii Apuseni, in memoria caruia a fost construita o statuie din bronz si asezata chiar in centrul pietei in fata Teatrului de Stat. In partea de vest, pe strada Metianu se gaseste Catedrala Ortodoxa Romana Sfantul Ioan Botezatorul, o constructie arhitectonica in stil baroc cu doua turnuri gemene din perioada anilor 1860.
Turnurile gemene ale catedralei au fost construite mai tarziu in anul 1906 iar frescele din interior abia dupa inca 60 de ani.
O alta atractie turistica a orasului Arad o constituie Turnul cu Apa situat pe strada Ceaikovski, construit in anul 1896 si avea destinatia de a asigura alimentarea cu apa a orasului. Turnul are o inaltime de 25 de metri. Cea mai vizitata si circulata strada din Arad este Bulevardul Revolutiei unde se afla Palatul Administrativ al Municipiului Arad, sediul primariei construit in anii 1872-1874 de catre arhitectul francez Francisc Pekar.
Agrement in Arad si imprejurimi

Strandul Neptun, amplasat in bucla Muresului, care este unul dintre cele mai frumoase locuri de agrement de acest gen din tara. strandul ocupa o suprafata de peste 20 hectare de verdeata, incluzand bazine de inot, terenuri de sport, locuri de joaca pentru copii,  cluburi, discoteci, peste 1500 de cabine si 300 de casute tip camping.

Faleza Muresului, unde se afla Parcul Copiilor si Parcul Eminescu, concepute la sfarsitul sec XIX, Parcul Europa, unde au fost saditi mai multi arbori de primarii unor orase infratite cu Aradul si unde au loc festivitati cu ocazia Zilei Europei, terenuri de sport, locuri de joaca pentru copii.
Paduricea, situata in apropierea Pietei Podgoria. La sfarsitul secolului al XIX-lea, zona verde era mult mai intinsa, lacul natural de aici fiind inconjurat de o mica padure, reminiscenta a padurii Ceala

Padurea Ceala, situata la 2 km de marginea vestica a orasului pe o suprafata de 1560 ha, unul din locurile preferate ale aradenilor pentru petrecerea timpului liber. in padure se afla si un lac natural, Lacul Moltaret. Un loc deosebit de pitoresc este Insula Mures, situata la marginea sudica a padurii. Pe insula formata de albia principala a raului Mures si de un brat lateral al acestuia, se afla  numeroase case de odihna si cabane.

Padurea Vladimirescu, situata in apropierea comunei suburbane Vladimirescu, la o distanta de 7 km de marginea estica a orasului. Este o zona  cu vegetatie si fauna specifica padurilor de lunca.  
Podgoria Minis-Maderat, situata la aproximativ 30 km,  est de Arad, la poalele Muntilor Zarand. Este o zona cu  bogata traditie viticola,  cu lacuri de agrement si pescuit, cetati medievale, muzee si vechi lacase de cult. De aici pornesc si numeroase trasee marcate catre creasta si vaile Muntilor Zarand.
Strandurile termale de la Curtici, Macea, sofronea si Dorobanti, aflate la o distanta de 25 km nord de Arad,  unde sunt bazine cu apa geotermale ce atinge 58 de grade C.
Înapoi la cuprins