Traseu Transalpina Romania - Explorează România cu noi!

InfoGhidRomania.com
Du-te la conținut
Booking.com
Booking.com

Traseu Transalpina Romania

Booking.com
Transalpina sau DN 67C, cu lungime de 148 km, este soseaua din Muntii Parang, situata la cea mai mare altitudine in Romania, cu cel mai inalt punct in Pasul Urdele, la 2.145 m.
Transalpina
Drumul face legatura intre orasele Novaci din judetul Gorj si Sebes din judetul Alba. Transalpina fiind un drum montan, este inchis pe perioada iernii. Transalpina strabate patru judete: Gorj, Valcea, Sibiu si Alba, traversand Muntii Parang de la sud la nord, altitudinea cea mai mare este pe aproximativ 20 de km, in judetul Valcea, unde se prezinta ca o "sosea de creasta".
Pensiunea Cota 1700 - Cazare Ranca
Pensiunea Valea Mariei - Cazare Ranca
Incepând de luni, 06.11.2023, ora 08:00, circulația rutieră este interzisă pentru toate categoriile de autovehicule pe sectorul de drum DN 67C (Transalpina), între Rânca și Curpat (km 34+800 - km 79+200). Nu exista o dată oficiala precisa pentru deschiderea Transalpinei. Data de deschidere a drumului difera de la an la an, in functie de vreme, mai exact de momentul in care se topeste zapada si drumul devine practicabil.
Daca la inceperea lucrarilor de modernizare, in anul 2009, drumul dinspre Novaci era asfaltat numai pana la Ranca (1.600 m), in prezent Transalpina este asfaltata pana la Sebes. Drumul este bun, fiind finalizat in anul 2012, insa dificil dupa ce se ajunge in zona alpina datorita serpentinelor si curbelor foarte stramte.
Drumul, cunoscut si ca "Poteca Dracului", a fost initial o potecă de munte, folosita de catre pastorii din Marginimea Sibiului pentru a traversa muntii cu turmele de oi in Tara Romaneasca. In fiecare an in luna septembrie pe o portiune de serpentine a Transalpinei intre Novaci si Rsnca se desfasoara Campionatul National de Viteza in Coasta.

In zona Transalpina se gasesc lacuri glaciare, dintre care Lacul Galcescu, cel mai intins iezer glaciar din zona Gorjului. Acesta are 230 m lungime, 165 m latime si 3,2 ha suprafata. Adancimea maxima este de 10 m. Se află la o altitudine de 1.950 de metri si este populat natural cu pesti. Zona din jurul lacului, declarata rezervatie naturala, si Lacul glaciar Galcescu sunt monumente ale naturii.
Sursa foto si informatii: wikipedia.org

Harta traseu Transalpina 135 km - Google Map
Înapoi la cuprins