Harta interactiva Judetul Cluj - Google Map - InfoGhidRomania.com

Cauta
Go to content

Main menu:

Harta interactiva Judetul Cluj - Google Map

Peisajul natural variat, plin de pitoresc, are valente turistice deosebite, legate de atractive forme de relief si valoroase monumente ale naturii. Acest bogat potential turistic este dublat de conditii favorabile pentru cazare, odihna si tratament balneoclimateric. Gama posibilitatilor este multipla: alpinism, turism cultural, practicarea sporturilor de vara si iarna, recreere si odihna, tabere de tineret, tratament balnear.

Faima Muntilor Apuseni consta in special in plastica deosebita a peisajului care imbina armonios liniile domoale ale plaiurilor cu verticalele versantilor abrupti. Pasuni intinse si cupole vulcanice, chei inguste si adanci sunt fenomene unice in Romania si chiar in Europa (Cheile Turzii si Cheile Turenilor). Grote cu fanteziste forme de stalactite si stalagmite, adapostind valori speologice deosebite sunt: Pestera Mare, Pestera Piatra Ponorului, Pestera Varfurosu si altele. In padurile montane se pot vana ursi, mistreti, caprioare, iar apele iuti ale paraielor de munte si lacurile de baraj abunda in peste.

Zestrea turistica se intregeste cu Gradina Botanica din Cluj-Napoca - una dintre cele mai cunoscute si mai bine organizate din sud-estul Europei, cu monumente de arta si arhitecturã din orasele judetului, cu bogata si expresiva paleta etnografica si folclorica din sate si comune.

Siturile arheologice, cetatile, palatele, conacele, bisericile de lemn si piatra au si ele o arie de raspandire variata. Cele peste 600 monumente si ansambluri de arhitectura acopera aproape toate stilurile artistice europene si se prezinta sub forma unor obiective singulare sau constituite in ansambluri inchegate cum sunt centrele istorice din Cluj-Napoca, Turda, Dej, Gherla, Ciucea.

Rezervatia Naturala Cheile Turzii

Cheile Turzii este una dintre cele mai cunoscute rezervatii naturale din judet, fiind recunoscuta inca din 1938 ca rezervatie naturala de importanta nationala la propunerea profesorului Alexandru Borza. Pe un teritoriu relativ restrans (324 ha) adaposteste in primul rand valori de ordin stiintific – botanic, zoologic, ecologic, geologic, speologic si istoric. in acelasi timp regiunea poseda valori peisagistice, fapt dovedit de numarul mare de turisti care viziteaza anual rezervatia.

Rezervatia Naturala Cheile Turzii este situata in partea centrala a Culmii Petrestilor, avand o lungime de 1270 m si o diferenta de nivel de aproximativ 320 m. Cheile au luat nastere ca urmare a activitatii epigenetice a paraului Hasdate care s-a adancit initial in rocile mai putin dure care acopereau calcarul, dupa care si-a continuat eroziunea intensa in masivul calcaros formand numeroase pesteri, hornuri si lapiezuri.

Rezervatia se remarca printr-o diversitate biologica foarte ridicata raportata la suprafata relativ restransa, care se datoreaza proprietatilor de relief si prezentei unui numar insemnat de habitate si microhabitate. in anii 1930 profesorul E. Nyaradi a identificat si a descris 970 de specii de plante, mai multe fiind specii endemice, rare si ocrotite prin lege. Dintre acestea amintim: Ferula sadleriana (aerel), Allium obliquum (usturoiul salbatic), Echium russicum (capul sarpelui), Iris aphilla, Iris humilis, Serratula lycopifolia, etc. Speciile de animale mai importante din punct de vedere stiintific sunt: Aquila chrysaetos (acvila de stanca), Lullula arborea (ciocarlia de padure), Pernis apivorus (viespar), mai multe specii de lilieci ocrotite prin lege, specii rare de fluturi, dar s-a semnalat si prezenta speciei Lutra lutra (vidra).

O valenta atractiva deloc de neglijat o constituie faptul ca, Cheile Turzii reprezinta una din primele 3 zone de alpinism din tara si este o zona importanta pentru practicarea sporturilor montane, orientare turistica si activitati recreative. Primele trasee de alpinism au fost amenajate dupa al doilea razboi mondial, in prezent numarul lor fiind de aproximativ 160.

Exista mai multe variante de acces spre rezervatie. Varianta rutiera cea mai utilizata este dinspre Cluj-Napoca pe DN1 pana in localitatea Turda, apoi pe DN75 pana in localitatea Mihai Viteazu dupa care pe DJ103L prin localitatea Cheia se poate ajunge pana la platoul din apropierea cabanei turistice. O alta varianta de acces este DJ107L pe ruta Turda – Petrestii de Jos. Transport public organizat exista din Turda pana in satul Cheia, respectiv din Turda pana in satul Petrestii de Jos.

Rezervatia Naturala Cheile Turzii este deschisa vizitatorilor in perioada 1 aprilie – 1 noiembrie. in aceasta perioada accesul turistilor este controlata la cele doua intrari in defileu, unde se pot obtine informatii turistice legate de zona. Pentru vizitarea rezervatiei se percepe o taxa de vizitare de 1 leu pentru copii si 3 lei pentru adulti. in perioada de vizitare Serviciul Judetean de Salvamont asigura permanenta in rezervatie.

sursa: www.cjcluj.ro

Booking.com
Bilete Avion eSky.ro
 
 
 
Back to content | Back to main menu