Harta interactiva Judetul Calarasi - Google Map - InfoGhidRomania.com

Cauta
Go to content

Main menu:

Harta interactiva Judetul Calarasi - Google Map

Judetul Calarasi declarat ca unitate teritorial-administrativa in ianuarie  1981, este situat in partea de Sud-Est a Romaniei, pe malul stang al fluviului Dunarea si al bratului Borcea si se invecineaza la nord cu judetul Ialomita, la est cu judetul Constanta, la vest cu judetul Giurgiu si sectorul agricol Ilfov iar la sud cu Bulgaria.
Suprafata judetului este de 5.088 km2, reprezentand 2,1% din teritoriul Romaniei, judetul Calarasi ocupand locul 28 ca marime in randul judetelor tarii. Organizarea administrativ teritoriala: judetul cuprinde 2 municipii, 3 orase, 50 comune si 160 sate. Resedinta judetului este municipiul Calarasi.

Relieful judetului Calarasi este  reprezentat de  campie, lunci si balti. Fiind predominanta, campia se grupeaza in patru mari unitati: Campia Baraganului Mostistei (Baraganul Sudic), Campia Vlasiei, Campia Burnazului, Lunca Dunarii.
Clima este temperat continentala cu regim omogen, ca urmare a uniformitatii reliefului de campie, caracterizat prin veri foarte calde si ierni foarte reci. in extremitatea sudica a judetului se individualizeaza topoclimatul specific al luncii Dunarii, cu veri mai calde si ierni mai blande decat in restul campiei.
Principala bogatie naturala o constituie terenurile agricole - 426,2 mii ha - la sfarsitul anului 2008, (2,9 % din suprafata agricola a tarii), din acestea 97,3 % reprezentand teren arabil.
Solurile, constituite in cea mai mare parte din diferite tipuri de cernoziomuri si soluri aluvionare, au o fertilitate ridicata.

Reteaua hidrografica  se compune din 2 bazine hidrografice, bazinul Dunarii si al Argesului si  dintr-un subbazin, cel al Mostistei. Fluviul Dunarea, care delimiteaza teritoriul judetului in sud si sud - est de la km 300 (Cernavoda) la km 450 (Gostinu), se desparte in doua brate - Borcea pe stanga si Dunarea Veche pe dreapta - care inchid intre ele: Balta Ialomitei sau Insula Mare a Ialomitei.

Resurse naturale. Principala bogatie naturala o constituie terenurile agricole care ocupa peste 84 % din suprafata judetului. Solurile, constituite in cea mai mare parte din diferite tipuri de cernoziomuri si din soluri aluvionale, au o fertilitate ridicata, ceea ce permite practicarea pe scara larga a agriculturii, predominant fiind caracterul cerealier al productiei vegetale.

Vegetatia forestiera, care ocupa 4,3 % din suprafata judetului este formata indeosebi din speciile: plop euro-american, salcam, stejar brumariu, salcie alba, frasin de camp, stejar peduncular, ulm, tei, artar tataresc.
Fauna cuprinde specii de interes cinegetic,  dintre care sunt de mentionat: mistretul, capriorul, fazanul, iepurele, vulpea. Pe balti si lacuri se intalnesc rata si gasca salbatica.
Pestii care populeaza apele lacurilor si baltilor amintim carasul, crapul, platica, bibanul, salaul si stiuca, iar in apele Dunarii si Borcei intalnim somnul, sturionii si scrumbia de Dunare.

sursa: www.calarasi.ro

Booking.com
 
 
 
Back to content | Back to main menu