Harta interactiva Judetul Arad - Google Map - InfoGhidRomania.com

Cauta
Go to content

Main menu:

Harta interactiva Judetul Arad - Google Map

Informatii Judetul Arad

Județul Arad este situat în vestul României și cuprinde teritorii din Crișana și din Banat. Județul se întinde de o parte și de alta a Mureșului și a Crișului Alb. Se învecinează cu Bihorul la nord și nord-est, cu Alba la est, Hunedoara la sud-est, Timiș la sud și cu Ungaria la vest. Suprafața pe care se întinde este de 7754 kmp. Din punct de vedere administrativ cuprinde, 10 orașe (din care 1 municipiu) , 68 de comune și 270 de sate (2004). Străbătut de râul Mureș, teritoriul său este cuprins în proporție de aproximativ 3/4 în regiunea Crișana, restul fiind în cadrul regiunii Banat. Reședința de județ se află la Arad.

Situat în vestul României, județul Arad se întinde pe sectoarele estice ale Câmpiei Pannonice (Câmpia Aradului, Câmpia Înaltă a Vingăi, Câmpia Crișurilor, Câmpia Cermeiului). Ca formațiune orografică, apare depresiunea golf specifică Munților Apuseni (Depresiunea Zarandului). O particularitate o constituie trecerea brusca de la câmpie la munte, nuanțată în mod special prin contactul dintre Munții Zarandului și Câmpia Aradului și cel dintre Câmpia Cermeiului și Munții Codru-Moma în vest. Punctele extreme sunt: 20°45’ long. E (Nădlac la vest) și 22°39’ (Târnăvița la est) long. E, respectiv 45°58’ (Labașinț la sud) și 46°38’ latitudine nordică (Berechiu la nord).

Județul se învecinează la nord cu județul Bihor, la est cu județele Alba și Hunedoara, la sud cu județul Timiș, și la est cu județele Csongrád și Békés din Ungaria.

Relieful din punctul de vedere al regimului inaltimii coboară în trepte dispre est spre vest:

  • Munții Zărand, Munții Codru-Moma și porțiuni din Masivul Bihor (Găina)

  • Altitudinea maximă: vf. Gaina 1486 m (aflat la intretăierea a 3 județe în Masivul Bihor, vf. Pleșu 1112 m in Munții Codru-Moma

  • Dealurile de Vest (Dealurile piemontane ale Zarandului și Beliu-Cermei, Dealurile Lipovei)

  • Câmpia Aradului, Câmpia joasă a Mureșului, Câmpia înaltă a Vingăi și Câmpia Crișurilor (Crișului Alb, Crișului Negru)


Parcuri si rezervatii naturale:

  • Parcul Natural Lunca Muresului

  • Rezervația naturală Prundul Mare

  • Rezervația Naturală Runcu Groși


Rețeaua hidrografică: Râul Mureș cu afluenții săi: Valea Corbesti, Troas, Barzava, Milova, Cladova, etc.
Crișul Alb cu afluenții săi: Halmagel, Leuci, Tacasele, Cremenoasa, Zimbru, Valea Deznei, Valea Monesei, Talagiu, Hontisor, Chisindia, Cigher, etc. Canale: Morilor, Matca.
Crișul Negru cu afluentul sau Teuz
Principalele lacuri: Tauț (lac de acumulare), Seleuș, Cermei, Rovine și Balta Țiganilor (heleștee).

sursa: wikipedia

Booking.com
Bilete Avion eSky.ro
 
 
 
Back to content | Back to main menu