Castel Iulia Hasdeu - Campina - Explorează România cu noi!

InfoGhidRomania.com
Du-te la conținut
Booking.com
Booking.com

Castel Iulia Hasdeu - Campina

Castelul Iulia Hasdeu din Campina, Judetul Prahova, este cunoscut sub denumirea de "Templul Spiritului". La 97 de kilometri spre nord de Bucuresti, in orasul Campina, scriitorul si istoricul roman Bogdan Petriceicu Hasdeu a construit intre anii 1893 si 1896 palatul pe care l-a dedicat memoriei fiicei sale. In anul 1888, la varsta de numai 19 ani, Iulia a murit din cauza tuberculozei.
Castel Iulia Hasdeu
Legendele spun ca Hasdeu se retragea adeseori la resedinta sa din Campina pentru a comunica, prin intermediul spiritismului, cu fiica sa. Deasupra intrarii principale se afla inscriptia "E pur si muove".
Castel Iulia Hasdeu
Castelul Iulia Hasdeu a fost inaugurat la data de 2 iulie 1897, in timpul vietii lui Hasdeu. Dupa moartea sa, conform testamentului acestuia de a deschide un muzeu aici, mostenitorii nu au reusit sa determine autoritatile sa realizeze acest lucru. Abia dupa primul razboi mondial muzeul a fost deschis pentru vizitare de catre publicul larg, cand a fost angajat personal de specialitate din 1932 si abandonat in anul 1947.
Castel Iulia Hasdeu vazut din spate
Numele Iuliei Hasdeu este gravat pe fiecare dintre cele doua scaune din piatra din fata castelului, iar in mijlocul cladirii se afla o sculptura din lemn pictat a lui Isus Hristos, realizata de artistul francez Casciani, in spatele careia, sta asezat bustul Iuliei Hasdeu. Cladirea este monument de arhitectura, construit intre 1893 - 1896 dupa planurile lui Hasdeu, fiind ulterior restaurata in perioada 1962 - 1965, 1980 si dupa 1990.
Expozitia muzeului prezinta documente din istoria culturii legate de viata si opera marelui carturar, precum fotografii de familie, documente, manuscrise, mobilier si obiecte personale care au apartinut lui Hasdeu si fiicei sale, Iulia (aproximativ 300 de exponate), carte veche, tablouri infatisandu-i pe Bogdan Petriceicu Hasdeu si Iulia Hasdeu; arhiva lui Bogdan Petriceicu Hasdeu; schitele lui pentru Castelul Iulia Hasdeu; primele editii ale operelor lui Bogdan Petriceicu Hasdeu din perioada 1838 - 1907 si ale Iuliei Hasdeu, anii 1869 - 1888.
Interior Castel Iulia Hasdeu
Dupa cutremurul din 1977, Castelul Iulia Hasdeu intra intr-un proces de restaurare si consolidare, prin eforturile comune ale Inspectoratului pentru Cultura Prahova, Consiliului Municipal Campina, Muzeului de Istorie si Arheologie si ale Fundatiei Hasdeu. Astfel, la data de 17 iunie 1994, Muzeul Memorial B. P. Hasdeu este deschis partial si la 25 februarie 1995, el este pus in intregime la dispozitia publicului vizitator.
Portret Iulia Hasdeu
In castelul - muzeu pot fi vazute astazi biroul lui Hasdeu, unde se afla si masa de corespondenta a Iuliei, adusa de la Paris. Se patrunde apoi in dormitorul lui Hasdeu, incapere zugravita cu cale - floarea preferata a Iuliei. Privirea vizitatorilor se opreste pe un tablou al Iuliei Hasdeu in ziua mortii - o copie dupa originalul in ulei al profesorului ei de pictura de la Paris, D. Maillart. Revenind in birou, cea ce uimeste publicul vizitator este prezenta unei gauri in perete, pe unde se spune ca pe acolo patrundea in castel, din camera de spiritism, duhul Iuliei.
Birou - Castel Iulia Hasdeu
Castel Iulia Hasdeu - Campina, Adresa : Campina, B-dul Carol I nr. 199, Telefon : 0244.335.599; 0244.335.598, Program vizitare Castel Iulia Hasdeu: zilnic 9:00 - 17:00, luni inchis
Castel Iulia Hasdeu - Video
Galerie foto Castel Iulia Hasdeu
Înapoi la cuprins