Castelul Bran - Castelul lui Dracula - Ghid Turistic Romania

InfoGhidRomania.com
Du-te la conținut
Booking.com
Booking.com

Castelul Bran - Castelul lui Dracula

Situat la 30 km de Brasov, intre Muntii Bucegi si Piatra Craiului, Castelul Bran este un important monument national si punct de reper al turismului din Romania, datorita atat frumusetii lui, a peisajului, cat si a legendei contelui Dracula, al carui spirit bantuie inca aceste locuri stravechi. Localizare pe harta. Castelul Dracula a fost construit la marginea trecatorii Bran, iar in zilele de azi reprezita o momeala pentru oaspetii de pretutindeni ce vor sa ia parte la legenda Contelui Dracula. Tunelul Timpului poate fi vizitat de la 1 iulie 2018.
La sfarsitul secolului al XV-lea Cetatea Bran este subordonata autoritatii comitetului secuilor, raspunzator de apararea sud-estului Transilvaniei, iar din timpul lui Iancu de Hunedoara trece sub conducerea voievodatului Transilvaniei. Multe legende sunt legate de Castelul Bran. Se spune ca acest castel a apartinut Contelui Dracula (Vlad Tepes), dar nu exista nici o dovada in acest sens. Vlad Tepes a locuit doar pentru un timp scurt in castel si numai in calitate de oaspete. La 1 Decembrie 1920 Consiliul orasenesc al orasului Brasov doneaza Castelul Bran Reginei Maria a Romaniei Mari, ca semn de recunostinta fata de contributia sa la infaptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
Castel Bran
Prima atestare documentara a Castelului Bran este actul emis la 19 noiembrie 1377 de Ludovic I d'Anjou prin care brasovenii primeau privilegiul de a construi Cetatea "cu munca si cheltuiala lor proprie". In schimb, regele confirma subordonarea a 13 localitati fata de Cetate. Conducerea Cetatii Bran era incredintata unui castelan, care avea si atributii jurisdictionale, iar garnizoana permanenta era compusa din arcasi si balistari.
La sfarsitul secolului al XIV-lea, regele Sigismund cedeaza Cetatea Bran domnitorului Mircea Cel Batran. Domeniul regal a fost cedat aristocratiei ungare, iar fortareata a fost incredintata boierilor loiali. Peste cativa ani, regele Ungariei s-a intors la fortareata, aceasta fiind subordonata ulterior autoritatilor din comitetul Szekelers. Intre anii 1920-1927 Castelul Bran a fost restaurat sub conducerea arhitectului Curtii Regale, Carol Liman, care il transforma intr-o frumoasa resedinta de vara, inconjurata de parc, cu alei de promenada, lac, fantani, terase de popas, construind si Casa de ceai. In anul 1938 Regina Maria lasa prin testament Castelul Bran, cu intreg domeniul, fiicei sale Principesa Ileana, care-l stapaneste pana in 1948.
Castel Bran iarna
Dupa expulzarea din tara a familiei regale, in 1948, Castelul Bran a intrat in proprietatea statului roman, ramanand o perioaada abandonat si devastat. Din 1956, partial amenajat, Castelul a fost deschis ca muzeu de istorie si arta feudala. Fiind intr-o stare avansata de degradare, in anul 1987 Castelul Bran intra in restaurare, lucrare terminata in 1993. Definitivarea organizarii muzeistice se va face dupa noi criterii, rezultat al cercetarilor din ultimii ani.
Cai de aces la Castelul Bran:
Cu autovehiculul: din Bucuresti, urmand DN1 (2h 30min - 168 km) pana la Brasov, iar de la Brasov DN73 in directia Pitesti (30min - 30 km).
Cu autobuzul: Autogara 2 Brasov asigura curse regulate pe relatia Brasov - Bran - Moieciu si retur cu plecari la fiecare 30min - fix si jumatate, iar in week-end din ora in ora.

Program de vizita:
1 mai - 30 septembrie:    Luni: 12:00-18:00  Marti - Duminica: 9:00-18:00  Ultima intrare: 18:00
1 octombrie - 30 aprilie:   Luni: 12:00-16:00  Marti - Duminica: 9:00-16:00  Ultima intrare: 16:00

Oferte de cazare in Bran
Booking.com
Înapoi la cuprins