Borsa Maramures - Explorează România cu noi!

InfoGhidRomania.com
Du-te la conținut
Booking.com
Booking.com

Borsa Maramures

STATIUNI > STATIUNI ROMANIA
Booking.com
Statiunea Borsa se gaseste la poalele Muntilor Rodnei si Maramures, beneficiind de un cadru natural deosebit de atragator si de numeroase resurse turistice naturale si antropice. Este situata la 81 km de Sighetu Marmatiei, 132 km de Baia Mare si la circa 10 km de Pasul Prislop, care face legatura intre Maramures si Bucovina. Orasul Borsa este inconjurat de culmile Muntilor Rodnei, Varful Pietrosul, Negoiescul Mare si Varful Repezii.
Borsa Maramures
Varful Pietrosul, cu o altitudine de circa 2300 m, desparte Borsa de judetul Bistrita Nasaud. In partea de est se afla Carpatii Rasariteni, prin raul Tibou, Borsa are granita cu judetul Suceava.

Zona Maramures ofera foarte multe locuri care merita sa fie vizitate, precum: Cimitirul Vesel din Sapanta - cea mai atractiva etapa a unei vacante in Maramures, Valea Izei  - centrul istoric al Maramuresului, Valea Vaserului, Baia Mare, Sighetu Marmatiei. Biserica Izvorul Negru se afla langa Moisei si dateaza din 1672. Cascada Cailor este situata in apropiere de statiunea turistica Borsa - Complex, in  partea de NE a Muntilor Rodnei.

In patrimoniul national din zona Borsa se afla rezervatii ale biosferei si parcuri nationale valoroase precum:
- Parcul National Rodna Rezervatii si monumente ale naturii
- Rezervatia Cornu Nedeii - Ciungii Balasinii
- Izvorul Albastru al Izei
Borsa Maramures
Zona Borsa gazduieste sase perimetre care au statut de rezervatii naturale:
- Rezervatia Pietrosu Rodnei - se afla in imediata vecinatate a orasului Borsa; este cea mai mare rezervatie naturala din nordul tarii, inclusa in reteaua mondiala de rezervatii ale biosferei.
- Rezervatia Cornu Nedeii – Ciungii Balasinii, infiintata pentru ocrotirea cocosului de mesteacan si a mediului sau favorit – jnepenisul.
- Rezervatia Salhoi – Zambroslaviile din Muntii Maramuresului este rezervatie geologica si botanica, fiind creata pentru ocrotirea plantei Cochlearia pyrenaica, relict glaciar si specie foarte rara pentru tara noastra, legata de existenta conditiilor de mlastina eutrofa.
- Rezervatia Izvorul Albastru al Izei - destinata protectiei  izbucului de la obarsia Izei, conservandi climatul, vegetatia si peisajul.
- Pestera de la Izvorul Izei - rezervatie speologica.
- Rezervatia Piatra Rea are o suprafata de 70 hectare, aici gasindu-se formatiuni geologice deosebite, o flora rara si un peisaj alpin maret.
Obiective turistice in zona Borsa:
- Manastirea Peri amplasata intr-o padure seculara, Biserica Manastirii,  construita in stil maramuresean, din lemn masiv de stejar, este asezata pe un soclu de piatra, turla acesteia avand 78 m inaltime;
- Muzeul Satului Maramuresean - este situat pe Dealul Dobaies, in partea de est a orasului Sighetu Marmatiei, la 300 m distanta de drumul national DN18 si include gospodarii cu arhitectura populara tipica zonei Maramuresului;    
- Cimitirul vesel de la Sapanta - crucile de lemn sculptate si pictate de mesterul popular Stan Patras, l-au transformat intr-un adevarat muzeu in aer liber, unic in lume;
- Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei, se afla in Sighetu Marmatiei, aici fiind incarcerati peste 80 de demnitari, fosti ministri, academicieni, economisti, militari, istorici, ziaristi, politicieni si peste 50 de episcopi si preoti greco-catolici si romano-catolici.
- Biserica din lemn de la Barsana - un simbol al Maramuresului, construita in 1806, ce gazduieste o impresionanta colectie de icoane pe sticla, precum si o colectie de carte veche religioasa:         
- Biserica din Ieud, realizata in anul 1364, este cea mai veche biserica de lemn din Maramures, construita pe ruinele unui castel,  aici gasindu-se cele mai vechi documente scrise in limba romana;
- Mocanita din Viseu de Sus - un tren forestier utilizat de localnici pentru deplasare intre Viseu de Sus si Izvorul Comanului, a devenit un obiectiv turistic renumit.
Borsa Maramures
Trasee turistice Muntii Rodnei:

- Complex Borsa - Valea Fantana - Cascada Izvorul Cailor - Saua Stiol - Pasul Prislop.
Marcaj: triunghi rosu - Durata: 4-5 ore
- Pasul Prislop - Prelunca Tatarilor - Complex Borsa
Marcaj: banda galbena - Durata: 2,5 - 3 ore
- Complex Borsa - Poiana Runcu Stiolului - Saua Stiol - Izvorul Bistridei - Saua Gargalau
Marcaj: banda albastra - Durata: 3,5 - 4 ore
- Complex Borsa - Fata Meselor - Puzdra - Saua Galadiului
Marcaj: punct albastru - Durata: 4,5 - 5 ore

- Borsa - Iezerul Pietrosului - Varf Rebra
Marcaj: banda albastra - Durata: 6 - 8 ore
- Poiana Borsei - Valea Negoiescului - Puzdra - Saua Galadiului
Marcaj: triunghi albastru - Durata: 6 - 6,5 ore
- Saua Gargalau - Varful Galadiului - Varful Rebra - Varful Batrana - Pasul Setref
Marcaj: banda rosie - Durata: 14 - 16 ore
Cai de acces rutier:
DN 18 Baia Mare – Sighetu Marmatiei – Viseu de Sus –Moisei – Borsa – Prislop
DN 17 Suceava – Campulung MoldovenescVatra Dornei – Bistrita.

Localizare pe harta Borsa Maramures - Google Map
Înapoi la cuprins