Biserica Banu - “Duminica Tuturor Sfintilor" - Iasi - Explorează România cu noi!

InfoGhidRomania.com
Du-te la conținut
Booking.com
Booking.com

Biserica Banu - “Duminica Tuturor Sfintilor" - Iasi

BISERICA BANU este un important monument istoric si de arhitectura al Iasului, atestata documentar din anul 1638, in perioada domniei lui Vasile Lupu. Remarcabil exemplu de arhitectura urbana ce a trecut dincolo de perioada stilului baroc atingand noul stil al secolului al XVII-lea, clasicismul, biserica Banu poarta amprenta culturii si civilizatiei europene, imbogatind patrimoniul spiritual si artistic al Iasului.
Biserica Banu Iasi - inainte si dupa restaurare
Istoria Monumentului Istoric

Biserica Banu avand hramul “Duminica Tuturor Sfintilor” este inregistrată in lista Monumentelor istorice si de arhitectura – din judetul Iasi.

Biserica Banu se afla amplasata intr-o zona cu numeroase monumente, fiind plasata aproape de Muzeul Unirii, Casa Drosu (Fondul Plastic), Liceul Național, Casa Gavriil Muzicescu, Case din secolul XIX amplasate pe strada Arcu, Casa Halaceanu, Palatul Telefoanelor, Casa Meseriasilor (Policlinica, Rapa Galbena, Hotel Binder (actualmente locuinte), Hotel Traian, Biserica “Mitocul Maicilor” si Casa Xenopol.
Biserica Banu - biserica de lemn in anii 1705 – 1800, amplasata pe terasa inferioara a Bahluiului ce se intindea pana la "marea rapa" din marginea orasului (astazi "Rapa Galbena) la inceputul secolului al XVIII - lea, prima biserica executata din barne de stejar, avand ctitor pe Savin Zmucila vel Ban la 1705, avea o parcela suficient de mare pentru a putea avea si cimitir parohial. Locul a fost cumparat pe ulita "Carvasariei". Ca urmare a dezvoltarii orasului pe directia nord-vest, biserica devine neincapatoare.
In jurul anului 1799 vechea biserica din lemn devenise neincapatoare si se deteriorase mult. Mitropolitul Iacob Stamati contribuie cu o suma mare la construirea noii biserici alaturi de obstea parohiei. Traditia numelui "Banu" l-a determinat pe Mitropolitul Iacob Stamati sa-l pastreze pentru noua biserica. Dorinta Mitropolitului era de a se ridica o biserica la fel de mare ca Sfantul Gheorghe (Vechea Mitropolie).

Pentru intocmirea planurilor noii biserici si supravegherea executiei s-a apelat la un arhitect din Ardeal (probabil) Herr Leopold. Catapeteasma sculptata in lemn de tei, este opera unui mester moldovean Eustatie Altini, posibil dupa proiectul arhitectului Leopold. El a pictat catapeteasma in anul 1802, contra sumei de 2.000 lei.
Edificiul actual a fost ridicat pe amplasamentul bisericii de lemn, avand pridvorul actual pe locul altarului fostei biserici. Noii biserici din zid numita Banu, i se schimba hramul in "Duminica Tuturor Sfintilor", pastrat si astazi. In anul 1990 a inceput o consolidare prin turnarea unei centuri exterioare pe latura de Nord a bisericii plasata sub cornisa si s-au practicat goluri in zidarie pentru executarea stalpisorilor de monolitizare.

Reabilitarea si Dezvoltarea Turistica a Monumentului Istoric Biserica Banu Iasi
Parohia “Duminica Tuturor Sfintilor”- Banu Iasi a demarat in luna iulie 2010 implementarea proiectului “Reabilitarea si Dezvoltarea Turistica a Monumentului Istoric Biserica Banu Iasi”, proiect finantat de Uniunea Europeana prin Programul Operational Regional 2007-2013. Valoarea totala a proiectului este de 11.053.788,93 lei, din care asistenta financiara nerambursabila 8.465.905,89 lei.
Reabilitarea Bisericii Banu Iasi
Obiectivul principal al acestui proiect este dezvoltarea turismului cultural-religios din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est in vederea stimularii dezvoltarii economice regionale durabile.

Proiectul vizeaza cresterea cu 1 a numarului de obiective de patrimoniu restaurate din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, contributia la cresterea turismului cultural-religios din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est cu aproximativ 8541 turisti si cresterea cu cel putin 1 a numarului locurilor de munca permanente in Regiunea de Dezvoltare.
Pentru a fi incadrata ca o adevarata capodopera, nu ramane decat sa se realizeze lucrarile de pictura murala si amenajarea muzeului de arta religioasa la subsolul bisericii, care va cuprinde, printre altele, obiecte legate de istoria Parohiei. Astazi, Biserica Banu isi are deschise portile pentru fiecare pelerin, crestin sau simplu vizitator in ai fi dezvaluite tainele si misterele trecutului.

Contact Biserica Banu Iasi:
Parohia “Duminica Tuturor Sfinților” Banu Iași - Preot paroh Dumitru Merticariu,
Telefon/fax: 0232/216.250
Adresa: Strada Banu nr. 9, localitatea Iasi, judetul Iasi, cod postal 700127, Romania.
Email: biserica.banu@yahoo.com       Website: www.bisericabanu.ro

Programul de vizitare - este in intervalul orar 8:00-16:00 in zilele de Luni, Miercuri, Joi, cat si in zilele de Vineri de la 10:00, Sâmbătă 17:00 și Duminica 8:30 in intervalul orar in care se tin slujbe.
Galerie foto Biserica Banu - Iasi
Biserica Banu - Iasi
Biserica Banu - Iasi
Biserica Banu - Iasi
Biserica Banu - Iasi
Înapoi la cuprins