Statiunea Baile Felix - Explorează România cu noi!

InfoGhidRomania.com
Du-te la conținut
Booking.com
Booking.com

Statiunea Baile Felix

STATIUNI > STATIUNI ROMANIA
Baile Felix - statiune balneo-climaterica, printre cele mai renumite, situata la 8 km sud de Oradea, in Campia Crisurilor, la o altitudine de 140 m. Statiunea Baile Felix dispune de o bogata baza de tratament formata din instalatii pentru bai la cada, impachetari calde cu namol si parafina, bazine cu apa minerala termala, aparatura pentru kineoterapie, hidroterapie, piscine cu apa incalzita acoperite si in aer liber, sali pentru gimnastica medicala.
Baile Felix
Relieful statiunii este unul complex, dispus in trepte, de la est, Muntii Bihorului cu vf. Curcubata Mare de 1.849 m, Muntii Vladeasa, Codru Moma, Padurea Craiului, Plopis, despartiti de depresiunile Beius si Vad-Borod, spre vest, 90 m in Campia joasa a Crisurilor. Predominanta calcarului a favorizat aparitia unui pitoresc relief carstic - platoul Padis presarat cu tuneluri, cascade subterane, lacuri, paduri, canioane si ghetari.

Fenomenul carstic de pe Dealul Somleului, Avenul de la Betfia sau Avenul Hudra Bradii (impropriu numit de localnici Craterul de la Betfia). Acesta are o adâncime de 86 de metri, putul sau având o cadere aproape verticala de 54 metri.
Rezervatie nuferi Baile Felix
Rezervatia cu nuferi din Baile Felix, Strandul cu valuri din Baile 1 Mai (cel mai vechi din Romania- aprox. 107 ani). Strandul cu apa termala Apolo (1900).

Lacul cu nuferi din Baile 1 Mai, rezervatie naturala care ocroteste 3 specii naturale protejate: Nymphaea Lotus Thermalis (varietate unica în Europa, relicva a erei tertiare), pestele Rosioara lui Racovita (specie endemica, denumita dupa naturalistul român Emil Racovita) si melcul Melanopsis Parreyssi.
Climatul cu ierni blande si veri moderate favorizeaza existenta unei paduri de foioase întinse, care dau celor doua statiuni o atmosfera ideala in orice anotimp, facandu-le propice pentru relaxare si tratament, incat ploaia sau frigul iernii nu reprezinta nici un impediment pentru o baie cu apa geo-termala, in aer liber. In Baile 1 Mai exista si cel mai vechi bazin cu valuri din Romania.
Cei interesati de cultura si civilizatia locala pot vizita urmatoarele obiective:
- Capela de la Haieu, o impresionanta biserica-sala de sorginte medievala, în care se mai pot observa elemente arhitecturale romanice, cisterciene si gotice;
- Cladirea Sanifarm, o fosta manastire apartinatoare ordinului calugaresc Sf. Vincentiu, sec. XVIII.
- Biserica ortodoxa din Rontau (sec. XV)
- Biserica unita (greco-catolica) din Haieu (1906);
- Biserica de lemn din Brusturi si Biserica Greco-Catolica din Baile Felix.
Baile Felix
Cele doua localitati suburbane ale Oradei, aflate la circa 8 km de oras, au devenit sinonime cu notiunea de statiune balneara, fiind cele mai cunoscute din Romania si foarte cautate in afara granitelor. Izvoarele cu apa geo-termala au proprietati curative certificate, bicarbo-natate, calcice si sodice, iar namolurile au proprietati sapropelice.
Localizare pe Harta Baile Felix
Oferte de cazare in Baile Felix
Booking.com
Înapoi la cuprins