Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" - Bucuresti - Explorează România cu noi!

InfoGhidRomania.com
Du-te la conținut
Booking.com
Booking.com

Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" - Bucuresti

Muzeul Satului, este unul dintre cel mai mare si mai vechi muzeu din  Europa. In muzeu se pot vedea monumente originale, precum case, biserici, mori de apa si de vant, de mare valoare istorica si artistica. Exponatele din case precum impletituri, vase, covoare, icoane si mobila exprima creativitatea si spiritul poporului roman. Galerie foto
Amplasat intr-o zona verde, muzeul reuneste aproximativ 300 de constructii (case, anexe, ateliere, biserici). Din Moldova au fost aduse 10 gospodarii, printre care: casa din Straja (datand din 1760) si casa din Fundu Moldovei cu foisor si prispa larga. Dintre gospodariile dobrogene atrag atentia casa din Ostrov cu prispa sustinuta de stalpi frumos ornamentati, gospodaria lipoveneasca (1898) si cherhanaua, ambele din Jurilovca.
Muzeului Satului - denumirea actuala de Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" este rezultatul unor cercetari indelungate, teoretice si de teren, ca si a unor experimente muzeografice, de peste un deceniu, coordonate de profesorul Dimitrie Gusti, intemeietor al Scolii Sociologice din Bucuresti. Avand  calitatea de sef al catedrei de socilogie din cadrul Universitatii Bucuresti, Dimitrie Gusti organizeaza intre anii 1925-1935, impreuna cu specialisti din diferite domenii, ca geografi, sociologi, etnografi, folcloristi, proiecte de cercetari monografice, cu caracter interdisciplinar, intr-un numar mare de sate cum sunt: Dragomiresti, jud. Maramures, Fundu Moldovei, jud. Suceava, Nereju, jud. Vrancea, jud. Brasov.
Muzeul Satului a fost creat in anul 1936 din initiativa prof. Dimitrie Gusti (1880-1955), intemeietorul scolii romanesti de sociologie. Muzeul Satului este unul dintre primele muzee etnografice din lume si al doilea muzeu etnografic in aer liber din lume, dupa cel din Stockholm. Acesta ilustraza fidel  viata  taranilor,  spiritul lor de inventivitate si talentul  artistic.
Din Oltenia au fost aduse doua locuinte arhaice (bordeiele din Draghiceni si Castranova), dar pe langa alte gospodarii din aceasta parte a tarii se impune casa din Curtisoara (sec. XIX), tipica pentru asezarile zonei de deal. Transilvania ne ofera o mare diversitate de constructii: casa din Salciua, Tara Motilor, cu un acoperis enorm din paie, casa din nuiele lipite cu lut din Dumitra, casa din Dragus, cu exterior bogat in ornamente, ceramica smaltuita si paretare.
Monumentele, cu totul originale, oglindesc fidel viata traditionala româneasca, constituind si conceptia muzeologica si de prezervare a patrimoniului construit; ele ilustreaza traseul parcurs de la primele cercetari coordonate de Dimitrie Gusti pâna în prezent, drum presarat cu înca 18 muzee, care l-au luat ca punct de reper. Arhitectura populara din Muntenia este ilustrata de frumoasa gospodarie din Chiojdu, construita din bolovani si avand un foisor cu stalpi ciopliti si balustrada din scandura traforata.
Localizare Harta Muzeul Satului - Google Map, Coordonate GPS: 44.471904, 26.077597
Înapoi la cuprins