Manastirea Sucevita - Explorează România cu noi!

InfoGhidRomania.com
Du-te la conținut
Booking.com
Booking.com

Manastirea Sucevita

Manastirea Sucevita se afla la 18 km de Radauti si 55 de km de Campulung Moldovenesc si a fost construita din ordin domnesc, o cetate cu o biserica modesta, ctitorie a familiilor Movilestilor, Gheorghe Movila, mitropolit, si Ieremia Movila, domn al Moldovei in perioada 1594 – 1606. Localizare pe harta.
In timpul domniei lui Petru Schiopul , fratii Movila ridica prima cladire a ansamblului, biserica zidita intre anii 1582-1584. Unsprezece ani mai tarziu, Ieremia Movila adauga bisericii doua pridvoare, iar pictura se face atat la interior, cat si la exterior.


Monumentul este ctitoria familiilor Movilestilor, mari boieri, carturari si domnitori ai Moldovei si tarii Romanesti in sec. XVI-XVII. Construita In stilul arhitecturii moldovenesti, Manastirea Sucevita este o imbinare de elemente de arta bizantina si gotica, la care se adauga elemente de arhitectura ale vechilor biserici de lemn din Moldova, edificiul, de mari proportii, pastreaza planul si stilul statornicit in epoca lui Stefan cel Mare, cu pridvorul Inchis. Nota aparte fac celelalte doua mici pridvoare deschise plasati mai tarziu pe laturile de sud si de nord, care sunt "muntenesti".

Pictura manastirii Sucevita este “Testamentul artei clasice moldovenesti”, dupa spusele cercetatorului francez, Paul Henry. Ioan Zugravul si fratele sau Sofronie, doi pictori moldoveni,  sunt cei care au executat pictura realizata in fresca. Reprezentativ picturii de la Sucevita  este tendinta spre naratiune.
Vietile unor sfinti ca Sf. Pahomie, Sf. Ierarh Nicolae, Sf. Mucenic Gheorghe etc sunt infatisate cu scop educativ. In partea stanga a usii naosului se afla tabloul votiv al intregii familii a lui Ieremia Movila, iar in partea opusa usii, intalnim un al doilea tablou votiv, infatisandu-l pe mitropolitul Movila.

Dupa venirea pe tronul Moldovei in anul 1595, Ieremia Movila adauga bisericii doua pridvorase, amplasate la intrare, zidurile si turnurile de incinta, care confera Manastirii Sucevita infatisare de cetate medievala, o casa domneasca, ale carei ruine se mai vad si astazi pe latura de nord, precum si chilii pentru calugari.

Peretii masivi din jurul bisericii au fost construiti dupa 1595, In timpul domniei lui Ieremia Movila. Fiecare perete are aproape 100 de metri lungime, trei metri latime si mai multe de sase metri Inaltime, creand astfel atmosfera unei fortarete medievale. Peretii sunt Intariti cu stalpi, diguri si turnuri impozante. Fiecare din cele cinci turnuri are cate un plan diferit. Turnul patrat al portii cu turnuletul octagonal ascutit este In mijlocul peretelui nordic. O poarta de intrare arcuita, cu stalpi grei pe fiecare parte, conduce catre asezamantul monahal. Deasupra boltii de la poarta de intrare se afla o nisa in semicerc, pictata cu Invierea si cu haina de razboi a Moldovei gravata. Deasupra portii de la intrare, se afla doua caturi cu camere.

La primul etaj, este o capela mica, In cinstea Bunei Vestiri. Turnul nord-vestic este si cel care contine clopotul manastirii. Este cel mai masiv dintre toate, cu trei stalpi suprapusi In exterior. Acestia au fost construiti mai tarziu, ca si stalpii de la poarta de intrare. La parter, se afla un mic laborator de refacere a icoanelor, unde lucreaza maicute instruite. La etajul superior, se afla clopotnita, cu patru mari arcuri. Cele doua clopote pe care le-a donat Irimia Movila In 1605 sunt folosite zilnic. Celelalte trei turnuri sunt octagonale, dar fiecare este diferit de celelalte: cel din nord-est are trei caturi, cel sud-estic cinci si cel sud-vestic doua.

Tot In timpul domniei lui Ieremia Movila se picteaza biserica in interior si exterior. Avand hramul "Invierea Domnului", biserica este construita In stilul arhitecturii moldovenesti - imbinare de elemente de arta bizantina si gotica, la care se adauga si elemente de arhitectura ale vechilor biserici de lemn din Moldova. In camera mormintelor Isi dorm somnul de veci fratii voievozi Ieremia si Simion Movila ale caror lespezi funerare din marmura de Ruschita sunt, In traditia inaugurata de stefan cel Mare, valoroase obiecte de arta medievala romaneasca. Iconostasul Manastirii Sucevita este sculptat In lemn de tisa, In stil baroc-rococo si dateaza din anul 1801.

Adresa: Comuna Sucevita, jud. Suceava - Coordonate GPS: 47.778139, 25.711138
Acces: Pe DN 17A Radauti, spre S-V pana la Marginea 11 km, Sucevita 5 km.
Hram: Invierea Domnului.
Acces: Pe DN 17A Radauti, spre S-V pana la Marginea 11 km, Sucevita 5 km.
Hram: Invierea Domnului.

Oferte de cazare langa Manastirea Sucevita
Booking.com
Înapoi la cuprins