Manastirea Tismana - Explorează România cu noi!

InfoGhidRomania.com
Du-te la conținut
Booking.com
Booking.com

Manastirea Tismana

Manastirea Tismana este una dintre cele mai reprezentative manastiri din Romania, situata in sud-vestul tarii, in judetul Gorj, aceasta a fost intemeiata la sfarsitul secolului al XIV-lea de catre calugarul Nicodim si poarta hramul “Adormirea Maicii Domnului”. Manastirea Tismana este pozitionata pe varful unei stanci, pe muntele Starmina, inconjurata de paduri de-o parte si de alta, dand impresia unei fortarete cu zidurilor sale. Localizare Manastirea Tismana.
De-a lungul anilor, Manastirea Tismana nu a fost ocolita de pericole si praduiri si nu putini au fost cei ce au pustiit acest lacas sfant, jefuind o mare parte din bogatul tezaur al manastirii.
Pridvor Manastirea Tismana
In interiorul lacasului de cult turistii pot vizita Muzeul Manastirii unde sunt expuse icoane pictate pe lemn, vestminte, diverse obiecte de cult si o colectie de pictura murala. Credinciosii se pot ruga si pot atinge moastele pastrate in manastire: degetul aratator al Sfantului Nicodim si crucea de plumb pe care calugarul o purta la gat, o mica parte din Sfantul Ignatie Teoforul si o alta parte din Sfantul Ioan Gura de Aur.
La Tismana se confectioneaza covoarele Tismana si Oltenia, ce reprezinta simboluri ale artei traditionale mestesugaresti. Turistii sositi la Tismana pot vizita schiturile situate pe muntele Cioclovina, la doar 5 km de plimbare prin carari montane se afla schitul Cioclovina de Jos cu hramul “Sfintii Voievozi”. De la acest schit dupa numai 3 km de urcat se zaresete si schitul Cioclovina de Sus ce poarta hramul “Schimbarea la Fata”.
La Manastirea Tismana, Cuviosul Nicodim a Intemeiat o vestita scoala de caligrafie cu copisti de carti bisericesti In diverse limbi. El Insusi In anul 1405 a caligrafiat si miniat un Tetravanghel pe pergament  pe care la ferecat cu coperte de argint aurit, maiestrit lucrate, o capodopera a epocii. Este cea mai veche carte datata din Tara Romaneasca cu cea mai veche ferecatura si se afla la Muzeul National de Istorie din Bucuresti.
La Inceput Biserica a fost zugravita Intr-o singura culoare, In ocru, cu figuri geometrice si florale. Prima pictura iconografica a fost executata abia In secolul al XVI-lea (1564) de pictorul Dobromir din Targoviste. Aceasta pictura  In culori vegetale se  afla si astazi pe peretii din pronaos fiind cea mai veche pictura bizantina ce se pastreaza In Tara Romaneasca.
In zona manastirii Tismana exista si alte obiective de atractie turistica ce merita vizitate, cum ar fi in vecinatatea localitatii Baia de Arama, la Ponoare, Podul lui Dumnezeu, Cheile Bulba, Pestera Bulba, Pestera Ponoarelor si rezervatia naturala de liliac salbatic. O alta zona impresionant de frumoasa se afla la Pades unde se poate vizita monumentul lui Tudor Vladimirescu, apoi urmand Cheile Sohodului si pesterile cu acelasi nume, dar si Pestera Muierii si Pestera Toplitei.
De la Targu Jiu spre Tismana pot fi admirate Cheile Susitei, Cheile Runcului, Cascada Vai, iar in localitatea Borosteni poate fi vizitata o statiune arheologica care ne intoarce in timp cu mii de ani datorita asezarilor omenesti din paleoliticul mijlociu si neolitic, existente in acea zona.
Manastirea Tismana
Tezaurul Manastirii Tismana a fost deosebit de mare, dar stricaciunile aduse manastirii de veacuri a facut sa se piarda. O parte din obiectele de valoare pastrate se gasesc la Muzeul de Arta a Romaniei. Muzeul Manastirii are o bogata colectie de picturi murale  (provenite din Pronaos 1766), icoane vechi pe lemn, obiecte de cult, carti vechi, vesminte, usile vechi ale bisericii (1782) si altele.
In Biserica se gaseste o racla de argint, executata de Gheorghe Stoica din Bucuresti in 1980, care contine trei particele de Sfinte Moaste: de la Sfantul Nicodim degetul aratator de la mana dreapta si crucea de plumb ce o purta la gat, de la Sfantul Ignatie Teoforul si Sfantul Ioan Gura de Aur.
Înapoi la cuprins