Castelul Corvinilor - Castelul Huniazilor, Hunedoara - Explorează România cu noi!

InfoGhidRomania.com
Du-te la conținut
Booking.com
Booking.com

Castelul Corvinilor - Castelul Huniazilor, Hunedoara

Castelul Corvinilor, cunoscut ca resedinta a familiei Corvin, ocupa locul unei cetati donate de regele Sigismund de Luxemburg lui Voicu Hunyadi in anul 1409, insa cel care a demarat constructia actualului castel este fiul acestuia, Iancu de Hunedoara - voievod al Transilvaniei in perioada anilor 1441-1456 si erou al victoriei asupra turcilor in 1456 la Belgrad. Localizare pe harta.
Castelul Corvinilor - Hunedoara
Castelul Corvinilor a fost extins de-a lungul timpului de catre urmasii acestuia printre care si fiul sau, Matei Corvin, devenind unul dintre cei mai de seama regi maghiari, incoronat in anul 1457 dupa moartea regelui Laszlo. Castelul trece in anul 1605 in posesia familiei Bethlen, care a adus elemente renascentiste castelului. Accesul in castel se face pe un pod de lemn, sustinut de patru piloni masivi de piatra, plasati în albia pârâului Zlasti, lasand în urma curtea husarilor si nisa ce adaposteste statuia Sf. Ioan de Nepomuk, protectorul podurilor si al trecererilor peste apa. Primul obiectiv major este Turnul nou de poarta, de forma rectangulara, turn care impresioneza prin masivitate, în zona parterului având aspectul unui spatiu boltit, fiind remarcata prezenta locului de garda, unde este si o vatra de foc, aici aflandu-se la acest moment casa de bilete.
De aici se ajunge, cu usurinta, în închisoarea castelului, care pastreaza o usa masiva de lemn. Loggia Matia se afla la iesirea din Turnul nou de poarta, în partea stânga, fiind considerata cea mai timpurie manifestare, în domeniul arhitecturii, a Renasterii. La etajul loggiei se mai pastreaza unica pictura laica în fresca din Transilvania acelei perioade, precum si Camera de Aur, ce adaposteste expozitia "Obiecte din colectiile Muzeului Castelul Corvinilor Hunedoara”. Capela este plasata pe latura estica a castelului, accesul fiind posibil prin scara interioara a Loggiei Matia, ajungându-se în tribuna capelei.
Interior Castelul Corvinilor
Monumentul are un farmec aparte datorat stilurilor de constructie diverse, a prezentei unor inovatii în plan militar si civil, precum si vietii tumultoase de curte care l-a animat vreme de peste 400 de ani. Castelul Corvinilor impresioneaza prin prezenta sa, ce domina orasul Hunedoara, iar pentru cei atrasi de evul mediu, castelul reprezinta un monument singular in Romania si printre cele mai atractive din Europa. Muzeul Castelul Corvinilor s-a aflat pana in anul 1990 sub tutela Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane Deva, dupa care devine institutie sub coordonarea Primariei Hunedoara.
Interior Castelul Corvinilor
Camera domnitelor, se afla plasata la primul nivel al Turnului nou de poarta, deasupra coridorului de intrare în castel. Initial, a fost doar un nivel de aparare în acest turn, iar în secolul al XVII-lea este tranformat în camera de zi pentru doamnele din castel. Aici se poate vedea un set de mobilier apartinând secolului al XIX-lea, stilului eclectic, compus dintr-o masa, servanta, dulap.

De aici, prin Scara spirala, se intra in Sala Dietei, plasata la etajul Palatului Mare, construita in stil gotic, interiorul ei fiind modificat radical in sec. XVII in vremea lui Gabriel Bethlen, prin demontarea întregii arhitecturi gotice de piatra, si compartimentarea ei cu incaperi cu functionalitati diverse.
LEGENDA FANTANII

Se povesteste despre aceasta fantana ca a fost sapata de catre trei prizonieri turci pe care Ioan de Hunedoara ii tinea in castel. Ioan le promite celor trei ca ii va elibera daca vor sapa o fantana cu apa buna. Prizonierii, animati de speranta eliberarii, sapa in stanca timp de 15 ani si la 28 de metri adancime reusind sa gaseasca pretioasa apa. Intre timp, Ioan de Hunedoara murise iar sotia sa, Elisabeta Szilagyi, a decis sa nu respecte cuvantul dat de sotul sau si nu ii elibereaza pe cei trei turci, hotarand sa fie ucisi. Prizonierii, ca ultima dorinta, cer permisiunea sa scrie pe cheile fantanii o inscriptie: „Apa ai, inima nu”, ca un repros pentru promisiunea facuta si nerespectata. De fapt, inscriptia descifrata de Mihail Guboglu glasuieste astfel: „Cel ce-a scris-o este Hassan, prizonier la ghiauri, in cetatea de langa biserica”. Caracterele vechi arabe continute de inscriptie o dateaza la mijlocul secolului al XV-lea. Pozitia actuala a inscriptiei este pe unul dintre contrafortii capelei.
Castelul Corvinilor
De aici se viziteaza terasa de artilerie, usor modificata in secolul al XIX-lea, de unde se deschide o frumoasa perspectiva spre groapa ursilor, palatul nordic, capela si curtea fantanii, dar si spre orasul contemporan. Ultimul obiectiv este Sala Cavalerilor, una din cele mai interesante spatii laice din Transilvania sec XV. Aici functioneaza expozitia de tehnica militara, cu piese care ocupa o perioada cronologica extinsa. Aici se poate vedea o inscriptie legata de momentul constructiei acestei sali.

Din expozitie se iese prin expozitia de etnografie, se coboara pe o scara de lemn spre primul nivel al Palatului sudic, în atelierele mestesugaresti care deserveau administratia miniera. De aici se iese din nou în curtea interioara a castelului, iar în partea dreapta se intra pe coridorul de la parterul Turnului vechi de poarta, un turn de forma rectangulara, prevazut cu doua niveluri de aparare. Turnul vechi a fost pictat în fresca în vremea regelui Matia, urme din aceasta înca fiind vizibile pe latura nordica.
Sursa video: facebook.com/castelhd
Acces: Se poate face prin intermediul DE 7 pana in dreptul localitatii Santuhalm, dinspre est sau vest, iar de acolo urmand DN 68 B pana in orasul Hunedoara. Intrarea se face dinspre localitatea Santuhalm urmand bulevardele Traian, Republicii si Libertatii. Punctul terminus este Primaria orasului, iar de acolo urmand strada Constantin Bursan, va intampina silueta castelului. Monumentul este situat în Romania, in partea sud-vestica a Transilvaniei, in centrul judetului Hunedoara, în partea sud-vestica a orasului, pe ultimele ramificatii estice ale muntilor Poiana Rusca.
Coordonate GPS Castelul Corvinilor: 45.750058, 22.888285
Programul de vizitare Castelul Corvinilor

- Luni: 12:30 – 20:30*
- Marti - Duminica: 02 Mai 2019:  09:00 – 20:30*
*ultima intrare se face cu 45 min inainte de ora inchiderii.

- Telefon: 0786.048.718
- E-mail: contact@castelulcorvinilor.ro
Tarife intrare Castelul Corvinilor

- Adulti – 30 Ron
- Elevi/Student – 7 Ron (pe baza de carnet/legitimatie vizata pe anul in curs)
- Pensionari – 15 Ron (baza de cupon de pensie)
- Taxa Foto – 5 Ron / Taxa Video – 15 Ron
- Taxa Ghidaj – 30 Ron (limba romana)
Sursa: www.castelulcorvinilor.ro
Galerie foto Castelul Corvinilor - Hunedoara
Castelul Corvinilor
Castelul Corvinilor
Castelul Corvinilor
Castelul Corvinilor
Castelul Corvinilor
Castelul Corvinilor
Castelul Corvinilor
Castelul Corvinilor
Castelul Corvinilor
Castelul Corvinilor
Castelul Corvinilor
Castelul Corvinilor
Castelul Corvinilor
Castelul Corvinilor
Castelul Corvinilor
Castelul Corvinilor
Castelul Corvinilor
Castelul Corvinilor
Castelul Corvinilor
Castelul Corvinilor
Castelul Corvinilor
Castelul Corvinilor
Booking.com
Înapoi la cuprins