Statiunea Breaza - Explorează România cu noi!

InfoGhidRomania.com
Du-te la conținut
Booking.com
Booking.com

Statiunea Breaza

Orasul Breaza, poarta de intrare in pitoreasca Vale a Prahovei, este pozitionat pe coordonatele de 25°40' longitudine estica si 45°10' latitudine nordica. Datorita izolarii de traficul rutier intens de pe Valea Prahovei, climei moderate, aerului unic in Romania, pitorescului asezarii, Breaza este considerata un Davos al Romaniei. Albia raului Prahova strabate localitatea de la nord la sud si desparte Breaza de cartierele Podu Corbului, Nistoresti si Frasinet.
Breaza
In Breaza se poate intra din DN1 Bucuresti - Brasov, intre Km 95,5 si Km 106,5. Orasul este asezat la sud de orasul Comarnic si la NV de Campina, langa comuna Cornu la est si comunele Adunati si Talea la vest. O alta cale de acces este calea ferata Bucuresti - Brasov, la gara Breaza sau haltele Nistoresti si Breaza Nord.
Statiunea Breaza
Orasul Breaza, datorita amplasarii geografice, are o clima temperat-continentala. Pe malurile raului Prahova cat si ale afluentilor sai se gasesc salcii si arini. Exista si paduri de amestec -molid, brad, pin, fag, ce apar ca niste mici insule in zona de contact dintre dealuri si munte (Podu Corbului, Dealul Cetatii, Lazului). Padurile de fag se gasesc pe suprafete mult mai mari in Valea Morii, Cheia Provitei si pe versantul estic al dealului Sinoiu.
Un numar foarte mare de tipuri de plante din flora specifica zonei subcarpatice acopera pasunile si fanetele. Mistretul, ursul, capriorul, cerbul, iepurele, fazanul, gugustiucul, veverita fac parte din fauna acestei zone, veverita fiind intalnita foarte des in parcul orasului si chiar in gospodariile oamenilor.
Gara Breaza
Datorita asezarii orasului, clima este una temperat-continentala. Cea mai rece luna este ianuarie, cu o medie de -1,90 C iar luna cea mai calda este iulie, cu o medie de 19,6°C. Prognoza meteo Breaza. Temperatura medie anuala este de 9,30°C, lucru ce poate fi considerat ca o evidentiere a caracterului temperat-continental al climei. Umiditatea relativa a aerului este mai mica vara (62-72%) si maxima iarna (76-80%).

Evolutia aproximativ uniforma a umiditatii aerului se datoreaza pozitiei apropiate de zonele inalte din jur si vegetatiei bogate chiar daca uneori pot avea loc influente asupra valorilor de umiditate datorita racirilor radiative din noptile senine sau ca urmare a aparitiei fenomenului de inversiune termica. Aeroionizarea predominant negativa a aerului din zona parcului si a centrului de sanatate "Eden" completeaza in mod favorabil proprietatile climatului localitatii.

Breaza se poate lauda cu una din primele clinici pentru sugari (1918), infiintata de "Juna Cruce Rosie Americana" si care a fost prima forma de colaborare romano-americana pe taram medical. Izvoarele de ape minerale, au primit in anul 1873, la Expozitia de la Viena, Diploma de Onoare pentru calitati terapeutice deosebite. Recunoasterea lor pe plan local era mult mai veche, generalul rus Pavel Kiseleff trimitand aici in 1833, la tratament, soldati bolnavi. Acestea sunt deosebit de cautate pentru tratarea nevrozelor, anemiilor, a bolilor cardio-vasculare, respiratorii, hepatobiliare. La intersectia strazii Colonel Popovici cu strada Victoriei se afla un izvor cu apa sulfuroasa.
Crucea Curga
Monumente istorice si de arta

- Biserica cu Hramul Sfantul Nicolae, aflata la intersectia strazilor Republicii si Garii, a fost ctitorita in 1777 de domnitorul Alexandru Ipsilante. Ridicata pe temelie de piatra, ea este impodobita la exterior cu medalioanele sfintilor. Aceasta biserica a fost declarata monument istoric pentru arhitectura si pictura ei interioara si exterioara, dar si pentru vechimea sa de peste doua secole;
- Conacul "Toma Cantacuzino" este asezat in parcul central al orasului, fiind ctitorit de spatarul Toma Cantacuzino in secolul XVII. Pe la acest conac s-au perindat personalitati ca: scriitorul Ion Ghica, Grigore Alexandrescu, scriitoarea Anne de Noailles-nascuta Brancoveanu, Martha Bibescu;
- Biserica cu hramul "Sfantul Gheorghe" a fost construita in anul 1830 de catre slugerul Nicolae Saegiu. Pe interior, pictura in tempera facuta de catre Radu Vintilescu a fost partial restaurata de pictorul Calinescu in anul 1963. Biserica se afla la intersectia strazilor Erou Colonel Dr.Popovici cu Sunatorii;
- Biserica cu hramul "Schimbarea la fata" construita in 1892 pe locul altei biserici mai vechi, se afla in Capu Campului. Este pictata in ulei, are doua turle iar catapeteasma este din lemn.
Booking.com
Locuri de petrecere a timpului liber in Breaza

- Disco-bar "Ice Cube" are o capacitate de 150-200 locuri, program non-stop in timpul saptamanii iar in week-end se organizeaza discoteca. Adresa: Str. Republicii (in Complex).
- Snack Bar are program non-stop, capacitate in interior de 40 de locuri si terasa rustica cu capacitatea de 60 de locuri. Adresa: Str. Republicii, nr.72.
- Restaurantul "Aleea Nucilor" organizeaza mese festive pentru 100 de persoane si are program intre orele 21-04. Adresa: Aleea Nucilor, nr.4.
- Restaurantul "Temperanta", deschis intre orele 8-22, are o capacitate de 150 de locuri pentru discoteca. Aici se pot organiza: nunti, botezuri, simpozioane si mese festive cu serviciile aferente pentru 150 de persoane. Adresa: Str. Republicii (vizavi de posta).
- Restaurantul cu bar "Casa Ianus" ofera meniuri traditionale romanesti, masa pescareasca, masa vanatoreasca, masa haiduceasca sau taierea porcului. Capacitatea localului este de 40 de locuri: 30 de locuri la parter si 10 la etajul I. Adresa: Str. Morii, nr.7.
- Restaurantul "Belvedere", cu statie de benzina, parcare de 2500 mp, magazin de piese auto si accesorii, are program non-stop. - Restaurantul are o capacitate de 30 de locuri pentru barul de zi, 120 de locuri pentru terasa, 100 locuri pentru restaurant si 40 de locuri pentru fast-food. Adresa: Str. Prundului, nr.11 (pe DN1 la Km 103).
- Restaurantul International-Pizzeria Breaza ofera pizza, inghetate, torturi deosebite, retete din bucataria internationala si are o capacitate de 100 de locuri in interior si 100 locuri pe terasa, iar programul este non-stop. Adresa: Str.Republicii (in Complex).
- Pizzeria "Eldiv" ofera pizza, preparate la gratar si gustari si are o capacitate de 32 de locuri in interior si 120 pe perasa, programul fiind intre orele 10-23. Adresa: Str.Republicii (langa Parc).
- Complexul Lac de Verde, singurul club de golf de lux din Romania.
Centrul de sanatate si medicina preventiva "Fundatia Eden" va sta la dispozitie cu o paleta larga de servicii: consultatii medicale, investigatii paraclinice, gimnastica medicala de intretinere, cursuri de bucatarie, dieta vegetariana si demonstratii practice de arta culinara vegetariana, conferinte pe teme de sanatate.
Pe langa odihna, masaj, sauna, program antistress si de abandonare a fumatului, "Fundatia Eden" ofera si proceduri de hidroterapie, helioterapie, fitoterapie, argiloterapie, carbunoterapie, aeroterapie. Exista si cabinete specializate in consiliere personala si consiliere familiala.
Izvorul sulfuros de sub dealul Cacova este cea mai importanta sursa hidrominerala din localitatea Breaza. Isi are originea in valea paraului Gurga-Cacova, iar accesul pana la sursa este anevoios. Acest izvor se incadreaza in randul apelor minerale (sulfuroasa, sulfatata, cloruro-sodica, calcica), avand o puritate ridicata.
Apa acestui izvor poate fi utilizata in cura interna in urmatoarele afectiuni: enterocolite cronice nespecifice, afectiuni ce necesita cura de colereza, deschinezii biliare, colecistite cronice si sechele postoperatorii pe caile biliare.

Izvorul Sulfuros din Breaza de Jos este situat in partea de jos a localitatii Breaza, accesul pana la sursa fiind, de asemenea, anevoios. Caracteristicile sunt asemanatoare apei izvorului sulfuros de sub dealul Cacova desi, ponderal, componentele care definesc aceste caracteristici au valori mai mici. Apa izvorului din Breaza de Jos este sulfuroasa, sulfatata, sodica, calcica hipotona.

Izvorul Sarat din Valea Morii se afla la o distanta de 5 km (spre vest) fata de centrul localitatii Breaza iar accesul pana la sursa este acceptabil, izvorul avand originea intr-o zona cu rupturi si alunecari de teren. Apa izvorului este cloruro-sodica, sulfatata, bromurata, calcica, magneziana, hipertona.

Sursa: www.primariabreaza.ro
Înapoi la cuprins