Edificii Culturale Municipiul Cluj-Napoca - Explorează România cu noi!

InfoGhidRomania.com
Du-te la conținut
Booking.com
Booking.com

Edificii Culturale Municipiul Cluj-Napoca

Biserica Sfantul Mihail - este cea mai veche constructie religioasa din oras si totodata un monument reprezentativ al situlului gotic. Biserica de tip hala, cu trei nave a fost cladita intre 1349-c.1580 Portalul intrarii principale dateaza din a doua jumatate a secolului al XVII-lea. Se pastreza fragmente din pictura interioara (secolul al XV-lea). Sacristia  are un portal valoros in stilul Renasterii germane (1528). Amvonul monumental a fost realizat in stil baroc de sculptorii germani J.Nachtigall si A.Schuhbauer. Turn-clopotnita construit in stil neoclasic intre anii 1836-1862. In fata bisericii se afla statuia ecvestra a lui Matei Corvin realizata de sculptorul Ioan Fadrusz in anul 1902.

Muzeul de Arta - instalat in Palatul Bamfi, este un frumos edificiu in stil baroc, avand o fatada decorata cu sculpturi si statui, construite intre 1774-1785 dupa planurile arhitectului Johann Blaumann. Galerie de arta moderna si contemporana romaneasca cuprinzand opere de pictori transilvaneni din secolul al XVIII-lea, panze semnate de Ioan Andreescu, Gheorghe Petrascu, Nicolae Tonitza, Ion Jalea, Romulus Ladea si multi altii. Galeria de arta universala prezinta picturi din scolile: germana, flamanda, italiana, rusa, olandeza, ungara.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei - este amenajat in cladirea Reduta, consturctie in stil empire (sfarsitul secolului al XVIII-lea), care a adapostit Dieta Transilvaniei(1848-1865). Aici a avut loc procesul "memorandistilor"(1894), iar in 1923 s-a desfasurat Congresul general al sindicatelor din Romania. Poseda peste 40000 piese cu privire la ocupatiile populatiei din Transilvania, piese de port popular si marturii ale diferitelor obiceiuri stravechi.

Muzeul de Istorie al Transilvaniei - cu un patrimoniu de peste 100.000 piese repartizat in mai multe sectii precum comuna primitiva, epoca daco-romana, moderna-contemporana, lapidariu roman si lapidariu feudal.

Grupul statuar Horea, Closca si Crisan - Realizat de sculptorul Ion Vasiliu, evoca pe cei trei conducatori ai rascoalei taranesti din 1784-1785.

Statuia lui Mihai Viteazul - opera sculptorului  Marius Butunoiu.

Bastionul croitorilor - -este un vestigiu al fortificatilor construite in secolul al XV-lea si partial refacute de principele Transilvaniei  Gabriel Bethlem in perioada 1627-1629, restaurat in anul 1959. In apropierea lui afost ucis in 1601, Baba Novac, generalul lui Mihai Viteazul, in amintirea caruia sa ridicat o statuie in anul 1976.

Grupul statuar Scoala Ardeleana - opera a sculptorului Romulus Ladea, infatiseaza trei reprezentanti de frunte ai miscarii ideologice si culturale initiala de intelectualitatea romaneasca din Transilvania: Samuil Micu, Gheorghe Sincai si Petru Maior. Grupul se afla in apropierea Universitatii "Babes Bolyai" infintata in 1872 si organizata initial cu patru facultati.

Casa lui Matei Corvin - cea mai veche constructie laica pastrata in oras. Construita in stil gotic, ea a primit trasaturi renascentiste cu prilejul unor renovari ulterioare. Aici s-a nascut Matei Corvin, care avea sa devina rege al Ungariei. Acum el adaposteste Institutul de arte plastice "Ion Andreescu.

Harta interactiva Municipiului Cluj-Napoca
Oferte de cazare in Cluj Napoca
Booking.com
Înapoi la cuprins